Slovenija
334 ogledov

Tudi Romi imajo imena

(Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
8.april je svetovni dan Romov. Po mnenju Mikliča, Romi še vedno prepogosto naletijo na blokado civilnega prebivalstva.
Romi se vse več mešajo s civilnimi prebivalci, zato ne vem, če bomo lahko čez leta še govorili o romski skupnosti.
Bogdan Milklič, predsednik društva

8.april je po besedah predsednik društva Cigani nekoč - Romi danes, Bogdana Mikliča, dan ko se Romi  spomnijo na leto 1971, prvi svetovni kongres Romov v Londonu, ter skozi prireditve javno in glasno opozorijo na določene stvari.

Osrednja prireditev letos v Novem mestu
Praznik bodo tudi letos obeležili z osrednjo prireditvijo, ki se bo odvila, v nedeljo, 10.apriila ob 17.uri v Novem mestu.

"Na letošnji osrednji prireditvi bomo skozi ples, glasbo in fotografsko razstavo iz različnih dolenjskih romskih naselij,  širšo javnost seznanili in opozorili na današnje razmere, ki vladajo v romski naseljih. Znano je, da mnoge romske družine še vedno živijo v človeku nedostojnih razmerah brez vode in elektrike, kljub temu da bi nekatere občine omenjeno težavo že rešile, pa je niso. Želimo torej opozoriti na premike in nepremike romskih skupnosti," je za zurnal24.si povedal predsednik društva Društvo Cigani nekoč - Romi danes, Bogdan Miklič.

Izobrazba vse višja
V Sloveniji naj bi po nekaterih podatkih živelo 10.000 Romov," po mojih podatkih naj bi jih živelo še 1000 več, saj se veliko Romov nima za pripadnike romske skupnosti," pravi Miklič.

V zadnjih desetletjih je prišlo tudi do pomembnih korakov v  procesu izobraževanju, a težave žal, še vedno ostajajo. So pa Romi na dobri poti. Kot pravi Miklič že nekaj let lahko govorimo o visoko izobraženih Romih, čeprav se o njih v javnosti malo sliši in dodaja, da " je med Romi tudi zdravnik. Ampak visoko izobraženi Romi se ne želijo izpostavljati, saj vprašanje kakšen bi bil odziv, tako Romov kot tistih, ki bi jih zdravil romski zdravnik."

Spomnil bi tudi na romsko družino iz Kočevja, ki je pred leti iz gorečega avtobusa rešila ljudi. O takšnih romih premalo slišimo in govorimo.
Bogdan Miklič

Težava: Vklučevanje v civilno družbo
"Poznam kar nekaj Romov. Tudi sam sem Rom, ki se želi vključiti v civilno družbo, a še vedno prepogosto naletim na blokado. Spomnite se dolenjskih Romov, ki so želeli kupiti zemljišče  v neromskem naselju v vasi, kjer živi civilno prebivalstvo, pa so se na noge takoj postavili krajani."

Zato Miklič meni, da je skrajni čas, da večinsko prebivalstvo, na Rome začne gledati, kot na posameznike. "Vsak Rom ima tudi svoje ime in priimek."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.