Slovenija
38 ogledov

Tudi RTV črnograditeljica?

slovenija 08.10.13. zadnja stran zgradbe rtv koper (levo), foto: suzana kos Suzana Kos
Že leta brez uporabnega dovoljenja; RTV zanj sploh ni zaprosila.

"Inšpektor lahko prepove uporabo objektov; dejstvo namreč je, da je po zakonu treba pred začetkom uporabe pridobiti uporabno dovoljenje. Nujno je opraviti tehnični pregled prostorov, da se preverijo zanesljivost objekta, njegova varnost in stabilnost, ter pregled vgrajenih materialov ... Če zakonsko obveznega tehničnega pregleda ni, torej če objekt ni končan, mora biti označen kot gradbišče, prostori pa se ne smejo uporabljati. Ob obveznem pregledu se preveri tudi skladnost z gradbenim dovoljenjem; morda prav tukaj tiči razlog, da RTV za uporabno dovoljenje sploh ni zaprosila," komentira pravni strokovnjak za področju gradbene stroke, ki ne želi biti imenovan.

Inšpekcija pa nič

Na koprski upravni enoti so potrdili namige, da objekti RTV nimajo uporabnega dovoljenja. "Zanj tudi niso zaprosili, čeprav je po zakonu pogoj za začetek uporabe objekta, ki je zgrajen ali rekonstruiran na podlagi gradbenega dovoljenja ali se mu je na njegovi podlagi spremenila namembnost, prav uporabno dovoljenje," poudarjajo na upravni enoti. Nadzor nad izvajanjem zakonskih določb opravlja gradbena inšpekcija; ta se je z informacijo o nedovoljeni uporabi poslovnih prostorov seznanila in jo bo obravnavala skladno s prioritetami letnega načrta dela.

Tudi RTV molči

RTV je pred leti na svojih parcelah sredi Kopra dozidala objekt s pritličjem in dvema etažama v višini več kot osmih metrov, na drugi strani pa v višini nekaj več kot sedmih metrov; iz pojasnila upravne enote je bila v objektih predvidena postavitev poslovnih prostorov in proizvodnega studia. Zaradi gradnje so negodovali nekateri stanovalci sosednjih hiš, saj so jim novozgrajeni visoki objekti precej spremenili bivanjsko okolje. "Iz postopkov so nas povsem izključili, sam sem zaradi monopolnega obnašanja RTV in upravne enote v boju z mlini na veter tudi povsem obupal," pravi eden od njih. Z RTV na naše vprašanje, zakaj si privoščijo kršenje zakonodaje, niso odgovorili.

Komentarjev 1
  • Veteran 11:12 09.oktober 2013.

    No, da vidimo kdo bo prevzel odgovornost in v vsakem slučaju bi potrebno narediti med koprsko gradbeno inšpekcijo red, saj so pravi debili pokvarjeni in podplačani!