Slovenija
17633 ogledov

Tudi Šarec udaril po Policiji: Varnostnik ni vedel, kako se pride v državni zbor

Marjan Šarec Saša Despot
Zaradi dogodkov v tednu, ki se končuje, domnevnih pritiskih kabineta predsednika vlade Roberta Goloba na delo policije, se je danes oglasil tudi obrambni minister Marjan Šarec.

"Vsaka funkcija je politična funkcija in ne strokovna. Z dnevom nastopa funkcije postaneš politik. V mojem primeru je bilo to ob nastopu županske funkcije in nikoli nisem trdil, da nisem politik. Res pa je, da mi je zaradi tega ploskalo bistveno manj ljudi kot prej. Ampak to je cena politike. Zato je jasno, da ni vsako navodilo politični pritisk, kajti potem nima nobenega smisla, da sploh imamo v zakonodaji opredeljene pristojnosti za dajanje političnih usmeritev. Je pa najmanj neumestno primerjati ravnanja prejšnje vlade, ko so politiki hodili v operativni center in dajali izrecna navodila na protestih, s sedanjo situacijo," je zapisal Šarec.

Poudaril je, da sta strokovnost in avtonomnost včasih tudi izgovora za neukrepanje ali pa sledenje lastnim interesom mimo politike: "Naj mi bo kot varovani osebi dovoljeno napisati nekaj besed tudi o tem. Ker to pišem javno, naj ne bo razumljeno kot politični pritisk, lepo prosim, temveč skromno mnenje 'uporabnika storitev', ki skuša biti čim manj zahteven in skuša čim bolj olajšati življenje tako sebi kot tudi ekipi za varovanje. Seveda mi prej ne bi niti na kraj pameti padlo takole javno pisati o tem."

Šarec poudarja, da je imel kot predsednik vlade odlično ekipo, s katero so odlično delali: "Tudi zdaj imam odlično ekipo, zlasti vodjo varovanja, ki se je na prvi dan vojne v Ukrajini prebijal iz obroča in pri tem rešil še dve osebi. Je krasen človek, preprost, človeški, predvsem pa predan svojemu delu in želi, da je vedno opravljeno 100 odstotno."

Hkrati pa dodaja, da ima močan občutek, da se njegovi nadrejeni iz Centra za varovanje in zaščito včasih ne zavedajo prav dobro svoje vloge, saj da so mu na začetku dodelili osebo, ki dejansko ni vedela, kako se pripelje do Državnega zbora, kaj šele kam drugam. "Ta oseba ni sama kriva, da se razumemo. Če te nihče ne nauči, ne moreš vedeti. Sicer zaenkrat, razen verbalnih groženj, nisem bil deležen fizičnega napada, je pa vprašanje, če bi s tako osebo prišel do UKC-ja pravočasno. Tudi ekipi v Ukrajini, ki varuje veleposlanika, še do danes niso uspeli zagotoviti nezgodnega zavarovanja. Da ne govorim o bivanjskih razmerah fantov, ki se vozijo od daleč na delo v izmeni. Ja, veliko mi povedo, saj nimajo optimalnih pogojev za delo," je njihovo delo okrcal Šarec.

"Boste rekli, zakaj nisem tega napisal policiji in danes to pišem javno? Zato ker nisem od včeraj in sem se zavedal, da bi bil hitro deležen očitkov, da izvajam politični pritisk, da sem domišljav, da kaj pa mislim ... da sem itd. Upam, da bo vodstvo tole pisanje vzelo dobronamerno in našlo prostor za izboljšave na vseh področjih svojega delovanja. Skratka, ni vse zlato, kar se sveti in ni vse stroka, temveč mora vsak pomesti pred svojim pragom, ne pa se samo nekritično delati žrtev, ker s tem samo škodi svojim kolegicam in kolegom, ki želijo delati dobro," je zapis sklenil obrambni minister.

Komentarjev 50
  • matermila 13:24 11.december 2022.

    Bebasta izjava bebavca. Politična usmeritev policiji?, pa kje misli da živi. Samo v totalitarizmu je policija politično usmerjena, v demokraciji policija išče lopove in ščiti lastnino, ne pa lovi politične nasprotnike.

  • sandi76 08:55 11.december 2022.

    Izjava politikanta, ki sam ni znal priti do državnega zbora, ampak ga je nekdo tja pripeljal.

  • faceoff 21:22 10.december 2022.

    Šarec do kam je pa tvoj domet?Do polnega korita in to tako da imaš v koritu sprednji taci in glavo.Od tebe pa seveda ni bilo nič niti kot predsednika vlade niti kot obrambnega ministra.Je pa razlika med tabo in varnostnikom.Varnostnik ...prikaži več se saj ni prodal kakor si se ti čerav ti je dal narod na volitvah vedet da te v politiki ne more več gledat.