Slovenija
449 ogledov

Tudi Slovencem tisoč kun kazni

antena, satelitska antena iStockphoto
Prispevki. Lastniki počitniških hišic v Istri v teh dneh pod drobnogledom hrvaške nacionalne HRT.

Na vrata počitniških hiš Slovencev v hrvaški Istri v zadnjih dneh menda vneto trkajo pooblaščeni nadzorniki državne Hrvaške radiotelevizije, ki preverjajo, ali so lastniki zakonito prijavili, da med svojim dopustovanjem za zidovi svojih vikendov uporabljajo tudi radijske ali televizijske sprejemnike.

Slovenci in ostali tujci so, tako kot hrvaški državljani, morali namreč v hrvaško državno blagajno plačati okoli 11 evrov na mesec.

"Plačevanje pristojbine regulira Zakon o Hrvaški radioteleviziji (HRT), ki določa način plačevanja pristojbine za posedovanje sredstev avdiovizualnega sprejema na področju Republike Hrvaške (RH), ki ga pokriva prenosni signal.

Pristojbino plačujejo vse osebe, ki na ozemlju RH posedujejo radijski ali TV-sprejemnik, ne glede na to, ali so hrvaški državljani ali tujci," pa razlog za poostreni nadzor pojasnjujejo na HRT.

Naročnina 80 kun na mesec

Vsi plačniki pa za uporabo svojih radijskih ali televizijskih sprejemnikov plačujejo enotno 80 hrvaških kun na mesec, kar sicer znaša 1,5 odstotka povprečne neto plače zaposlenih v RH.

"Ker gre za državljane drugih držav, ki v RH bivajo v času sezone, na primer med poletnimi prazniki, ti plačujejo pristojbino za najmanj dva meseca na leto, torej ne plačujejo letnega zneska, ampak samo za dva do eventualno štiri mesece na leto, odvisno od dolžine njihovega bivanja v počitniških hišah. Poslovna praksa HRT je, da se tistim uporabnikom iz Slovenije, ki od prej redno plačujejo pristojbino in so prijavili svoj točni kraj bivanja v Sloveniji, pošilja položnice na njihov naslov v Sloveniji. Novi naročniki pa lahko plačajo nadzornikom, in sicer za najmanj dva meseca, torej znesek v višini 160 kun ali 22 evrov. Znesek se plača v celoti po položnici ali nadzornikom," še dodajajo na HRT.

Tisoč kun kazni za neplačilo

Če lastniki počitniških hiš najkasneje 15 dni od trenutka, ko svoje počitniške hiše opremijo z radijskimi ali televizijskimi sprejemniki, tega ne prijavijo, jim grozi tisoč hrvaških kun kazni.

"To znaša 136 evrov. Kazen za pravne osebe (podjetja, lokale itd.) je še višja in znaša 685 evrov. Nadzorniki HRT so edine pooblaščene osebe za preverjanje posedovanja TV-sprejemnikov, svoje delo opravljajo vse leto na celotnem ozemlju RH," zaključujejo na HRT.

Komentarjev 13
  • tudbognasvečnereši 10:55 05.december 2016.

    Mirko dam ti sam pluse.++++++++++++

  • bojovi 20:58 06.julij 2012.

    Na koncu pa bomo še tebe našli tam.

  • bojovi 20:57 06.julij 2012.

    Haaaaahahaha pa še podrite par vikendic, itak jih je vsaj 50% črne gradnje.