Slovenija
17 ogledov

Tudi Slovenci na hitro domov

Protesti ne pojenjajo. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Tujci bežijo iz Libije, tudi vsi Slovenci, ki se mudijo tam, bodo odšli domov predčasno.
Na evakuacijo se pripravljajo:
Turčija: Po okoli 3.000 svojih državljanov je poslala dva tankerja in eno vojaško ladjo. Za pomoč pri evakuaciji naj bi jih prosilo še deset drugih držav.
Italija: V Libijo nameravajo poslati vojaško transportno letalo in evakuirati sto ljudi. Tam sicer živi 1.500 Italijanov.  Egipt: Iz Tripolija naj bi  evakuirali več sto ljudi.
Nizozemska: Pripravljeno je vojaško letalo, ki bo lahko na varno odpeljalo več kot sto nizozemskih državljanov.
Rusija: S štirimi letali naj bi evakuirali 563 ljudi. Z letalom avstrijske vojske so že včeraj evakuirali 62 državljanov Evropske unije.

Tujci zaradi vse bolj krvavih nemirov množično bežijo iz Libije, tudi slovenski državljani bodo domov odšli predčasno. Razmere so najbolj zaostrene v Bengaziju in Tripoliju.

V Libiji je trenutno 26 slovenskih državljanov, ki po državi potujejo z agencijama Oskar in Pisanec. Agenciji sta se z ministrstvom za zunanje zadeve dogovorili, da vsi predčasno končajo svoje potovanje.

Skupini sta bili v stiku že do zdaj, jutri naj bi se sešli in nato skupaj nadaljevali pot proti Tripoliju. Če bo mogoče, bodo odleteli domov z rednim letom, če ne, bodo poskušali organizirati čarterski polet.

Glede tega scenarija je Andrej Šter, vodja konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu, skeptičen, saj Libija takih poletov ne dopušča zlahka. Če to ne bo mogoče, bodo slovenske turiste poskušali privesti po kopnem čez mejo v drugo državo in od tam z letalom v Slovenijo.

V Libijo so odpotovali še trije slovenski poslovneži, vendar je le še en v državi.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.