Slovenija
4 ogledov

Tudi Slovenci tožijo Facebook

razno 28.08.13. druzabna omrezja, internet, facebook, foto: shutterstock Shutterstock
Več je razlogov, zakaj naj bi ljudje manj uporabljali Facebook. Uporaba slednjega pri nas še vedno narašča. Sosedje Avstrijci pripravljajo tožbo zoper Facebook.

Skupinski tožbi proti Facebooku, ki jo pripravljajo v sosednji Avstriji, se je doslej pridružilo več kot 12.000 uporabnikov. Aktivisti, med katerimi je najti tudi Slovence, želijo družbeno omrežje prisiliti k spoštovanju evropske zakonodaje.

Tožbi se je po poročanju nemške tiskovne agencija dpa doslej pridružilo okoli 12.000 uporabnikov družbenega omrežja. Približno polovica je Avstrijcev in Nemcev, po besedah organizatorjev pa se je akciji doslej pridružilo tudi okoli 170 uporabnikov iz Slovenije.

Kampanjo je minuli teden sprožila skupina Europe-versus-Facebook, ki jo vodi avstrijski aktivist Max Schrems. 26-letni študent prava je sicer znan po tem, da se je Facebooku že pred leti postavil po robu in zahteval spoštovanje evropske zakonodaje.

Skupina Europe-versus-Facebook družbenemu omrežju očita, da podatke o uporabnikih zbira, analizira in posreduje tretjim osebam na netransparenten način, kar da je v nasprotju z evropsko zakonodajo. Facebooku očitajo tudi nezakonito sodelovanje z ameriškimi obveščevalci.

Tožba bo potekala pred sodiščem na Dunaju, od ameriškega družbenega omrežja pa aktivisti zahtevajo odškodnino v višini 500 evrov za vsakega tožnika. Kot pravijo, je njihov cilj uporabnikom zagotoviti zasebnost, ne pa denarno korist.

450 ur letno na FB-ju

Različne skupine in društva po vsem svetu sicer dpripravljajo različne kampanje zoper preveliko uporabo Facebooka. V videoposnetku na tej povezavi sedem razlogov, zaradi katerih naj bi uporabniki želeli svoj profil zapreti.

Med drugim izpostavijo ugotovitve raziskovalcev, da pasivno prebiranje objav Facebook prijateljev povečuje občutke osamljenosti in izolacije. Če vidimo svojega bivšega partnerja na Facebooku, to negativno vpliva na osebnostno rast in čustveno okrevanje. Leta 2011 je tretjina ločitev v Združenih državah in Veliki Britaniji kot enega izmed razlogov vsebovala Facebook.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 12:05 06.avgust 2014.

    Se morda FB plačuje z naročnino ali je zastonj? Ali FB kogarkoli sili da ga uporablja ? Ali FB sam zbira brez vednosti uporabnikov svoje članstvo ? Ali na katerikoli drugi način razen reklam zbira svoje uporabnike? Odgovor je veliki ...prikaži več NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.NEEEEEEEEEEEEEEEEEE! Če vam jaz odstopim moj del poti , da hodite po bližnici , me ne morete tožiti , da je ta pot blatna in da ste si zaradi tega umazali hlače in uničili čevlje.

  • Peric Mitja 21:00 05.avgust 2014.

    Med drugim izpostavijo ugotovitve raziskovalcev, da pasivno prebiranje objav Facebook prijateljev povečuje občutke osamljenosti in izolacije.To si je vsak sam kriv, sej nihče nikogar ne sili, da more njihove objave prebirat, mimogrede, obstaja tudi možnost blokiranja te osebe in ...prikaži več je ne izpiše nikjer...to je tako, kot da bi tožil sosednji lokal, ker moja bivša dela tam in grem vsak dan mimo.... (primer)Zdej pa k tožbi, vsak od mojih sodržavljanov upa, da bo prejel teh 500 eur, bolj kot ga briga to da nek Američan bere njegova sporočila.dejmo rajši tožit telekomunikacijska podjetja, katera so dolžna hraniti posnetke telefonskih pogovorov za obdobje 2 let.Mimogrede, kje je kakršenkoli zapis o facebooku, da posreduje informacije svojih uporabnikov komurkoli in nenazadnje, BIKI, STE NA INETRNETU, TO JE LIH TAKO, KOT DA NARIŠEŠ EN GRAFIT SRED MESTNEGA TRGA, SE SPODAJ PODPIŠEŠ IN KO KONČAŠ V ARESTU TOŽIŠ UN KAMEN, KER JE IZDAL TVOJE IME!!!