Svet
12 ogledov

Koalicija zadovoljna z bojem proti džihadistom

Iraški vojak EPA
Koalicija proti Islamski državi. Ocenjujejo, da globalna kampanja že kaže prve rezultate.

Koalicija držav proti džihadistom Islamske države (IS) v Siriji in Iraku je danes v Bruslju potrdila odločenost za boj proti tej teroristični organizaciji, hkrati pa ocenila, da globalna kampanja proti IS začenja kazati rezultate.

Na srečanju koalicije, ki jo vodijo ZDA, so sodelovali predstavniki 60 držav iz Evrope, Severne Amerike, Azije in arabskega sveta, tudi Slovenija. V zaključni izjavi so poudarili odločenost za nadaljevanje skupnega globalnega boja proti IS, so pa opozorili, da bo ta verjetno še dolgotrajen.

Z letali napadli že tisočkrat


Boj proti IS v prvi vrsti poteka v obliki letalskih napadov na njihove položaje v Siriji in Iraku, ki jih ob ZDA izvaja še najmanj 13 držav. Kot je po koncu srečanja dejal ameriški državni sekretar John Kerry, je dosedanjih okoli tisoč letalskih napadov že zadalo velik udarec vodstvu IS ter njenim logističnim in operativnim zmogljivostim.

"Izgubljajo nadzor nad ozemljem, ki so ga zavzeli, njihovo financiranje je oteženo, njihova sporočila sovraštva so bila zavržena," je dejal Kerry na novinarski konferenci v Bruslju. Napadi se bodo še stopnjevali, je napovedal. "A to je precej več kot le vojaška koalicija," je opozoril Kerry. "Ne bomo uspešni, če se bomo zanašali le na vojsko," je menil.

Boj proti IS namreč poteka tudi v obliki pošiljanja pomoči v orožju, zlasti iraškim Kurdom, pri čemer so sodelovale številne države, med njimi Italija in Nemčija. Druge pa sodelujejo v humanitarnih prizadevanjih, v boju proti novačenju borcev in financiranju njihovih dejavnosti, pa tudi v boju proti njihovi ideologiji.

Slovenija ni zraven le načelno

Pri "nebojnih" aktivnostih sodeluje tudi Slovenija, ne sodeluje pa v vojaškem boju in pri urjenju borcev proti džihadistom, je danes potrdil zunanji minister Karl Erjavec in dodal, da Slovenija na izziv IS odgovarja s sprejemanjem nekaterih ukrepov. IS je označil za  "eno najbolj okrutnih terorističnih organizacij, s kakršno se še nismo soočili".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.