Slovenija
32 ogledov

Tudi smeti zaparkirane

(Foto: Inštitut za varovanje zdravja) Žurnal24 main
Odpadki. V prvem polletju letos so jih Ljubljančani pridelali manj kot lani.
Število zabojnikov
Posode. V Ljubljani je 30.500 posod za mešane komunalne odpadke, 15.400 za biološke odpadke in 2.100 zbiralnic ločenih frakcij.

Precej odpadkov, ki bi jih lahko zbrali ločeno, še vedno konča v posodah za mešane komunalne odpadke, je povedal Valter Nemec, namestnik direktorja javnega podjetja Snaga. Po njegovih besedah se ločevanje odpadkov sicer vsako leto poveča za 15–20 odstotkov; to je, pravi, zadovoljivo.

Letos manj odpadkov

V prvem polletju letos so na Snagi vsega skupaj zbrali in odpeljali dobrih 89 ton odpadkov, v istem času lani pa približno 700 kilogramov več. Večja razlika je v vsoti omenjenih odpadkov, ki jih zbere in odpelje Snaga, ter količin odpadkov pri čiščenju javnih mestnih površin, odpadkov, ki jih sprejme odlagališče, ter odpadkov iz parkov in z zelenic v mestu. Teh je bilo v prvem polletju letos okoli 104 tone, lani nekaj več kot 111.

Delavci Snage imajo po Nemčevih besedah pogosto težave zaradi zaparkiranih posod in zabojnikov za odpadke. “Na mesec imamo več kot 200 takih primerov,” je dejal. Spomladi so z mestnim redarstvom zato podpisali dogovor o sodelovanju. Redarji zdaj s pajkom odpeljejo vozila, ki onemogočajo odvoz odpadkov, s tem pa se je število takih primerov zmanjšalo za polovico, je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.