Slovenija
17 ogledov

Tudi S&P še ne verjame v boljšo Slovenijo

Prostori bonitetne hiše Standard & Poor's. EPA
Drugi udarec Sloveniji v dveh dneh. Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je danes tudi sama znižala oceno kreditnega tveganja, in sicer za eno stopnjo z A+ na A.

Tako kot agencija Moody's, ki je kreditno tveganje Sloveniji včeraj znižala kar za tri stopnje, je S&P ohranil negativne obete za Slovenijo.

S&P je med razlogi za znižanje ocene navedel naraščajočo politično polarizacijo in pomanjkanje konsenza med koalicijskimi političnimi strankami. To po oceni agencije predstavlja tveganje za načrtovane strukturne reforme v državi. S&P ugotavlja, da zaradi politične negotovosti obstaja tveganje za načrtovanje proračuna, pokojninsko in zdravstveno reformo, reformo trga dela in ostale reforme.

Povečujejo se tudi težave bančnega sistema, podobno kot Moody's ugotavlja S&P. Med drugim S&P opozarja na zamude pri krepitvi bančnega sistema, še posebej za dve glavni državni banki, Novo Ljubljansko banko (NLB) in Novo Kreditno banko Maribor (NKBM).

Negativni obeti za bodoče ocene slovenskega državnega dolga ostajajo nespremenjeni. S&P dopušča možnost znižanja obetov, če bo bančni sistem še oslabel in če bo politika odlašala s strukturnimi reformami.

Umar vidi razloge doma in na tujem

Na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar) obe znižanji povezujejo z razmerami v mednarodnem in domačem okolju. "Napovedi glede gospodarske rasti v evrskem območju so se namreč v zadnjih mesecih nekoliko poslabšale, dodatno so se zaostrile tudi razmere na finančnih trgih, predvsem za države, ki so se znašle v gospodarskih težavah. Poleg tega so se v zadnjem mesecu poslabšali kratkoročni kazalniki gospodarske aktivnosti v Sloveniji: upadli so izvoz in uvoz, industrijska proizvodnja in vrednost opravljenih del v gradbeništvu. Hkrati cena zadolževanja države in bank v tujini ostaja visoka."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.