Slovenija
25 ogledov

Tudi svetniki za zamrznitev

V tej vladi nihče ne razmišlja celovito o sistemu, ocenjuje Janez Posedi. (Foto: Žurnal24 main
Državni svet ni izglasoval odložilnega veta na spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Janez Posedi zbral podpise za razpis zakonodajnega referenduma.

Za veto je glasovalo 15 svetnikov, proti pa jih je bilo 20.

Odprli pot zamrznitvi plač
Poslanci so namreč minuli teden sprejeli spremembe plačnega zakona, ki spreminjajo kvorum za veljavnost aneksov h kolektivni pogodbi za javni sektor. S tem so za uveljavitev aneksa, s katerim bi zamrznili plače v javnem sektorju, zagotovili dovolj podpisov sindikatov. Po dosedanji ureditvi bi namreč aneks morala podpisati večina, torej vsaj 15 od 29 reprezentativnih sindikatov, a je podpise prispevala le šesterica.

Bojim se, da je vlada popolnoma narobe razmišljala in sploh ne obvladuje sistema. Ocenjujemo, da v tej vladi nihče ne razmišlja celovito o tem sistemu.
Janez Posedi

"Spremembe vrhunec nespoštovanja dogovorov"
Skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Dragom Ščernjavičem pa predlaga, naj državni svet na zakon vloži odložilni veto. Po njihovem mnenju namreč spremembe predstavljajo negativen odnos vlade do socialnega dialoga in socialnih partnerjev ter "vrhunec nespoštovanja sklenjenih dogovorov in kolektivne pogodbe za javni sektor, katere stranka je na strani delodajalca vlada sama", poroča STA.

Podpisi jutri v državni zbor
Sprejem zakona je razburil tudi skupino sindikatov javnega sektorja, tako da je vodja pogajalske skupine 22 sindikatov Janez Posedi pred dnevi napovedal zbiranje podpisov za razpis zakonodajnega referenduma.

Potrebno število podpisov za začetek postopka za razpis referenduma so že zbrali, državnemu zboru jih bodo predali jutri, nam je povedal danes. O nadaljevanju in razpletu dogodkov pravi: "Tu je več problemov. Ljudje mislijo, da gre za zakon, ki je zamrznil plače v javnem sektorju. To ni res. Gre za zakon, ki omogoča, da bi vlada z nekaterimi sindikati izpeljala svoje namere. Nekateri so me opozorili, da gre pri referendumu za banalno vprašanje, a zgodba in problem je v tem, da je državni zbor posegel v veljavno kolektivno pogodbo. Bistveno prej bo znan rezultat stavke. S tem bomo dosegli svoje cilje neodvisno od referenduma. Ta je namenjen le razpravi o tem, kako daleč gresta lahko vlada in državni zbor s poseganjem v pogodbe."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.