Slovenija
22 ogledov

Tudi tako so diskriminirani istospolni pari

ustavno sodisce kladivo Anže Petkovšek
Ustavno sodišče je presodilo, da je člen zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti, ki določa, da se ta postopek lahko opravi izključno v uradnih prostorih upravne enote, v neskladju z ustavnim načelom enakosti.

Raznospolni pari imajo namreč po zakonu o zakonski zvezi možnost, da zakonsko zvezo sklenejo tudi drugje.

Ustavno sodišče v danes objavljeni odločbi ugotavlja, da 6. člen zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti, ki ureja postopek registracije istospolne partnerske skupnosti, za istospolne partnerje ne predvideva smiselno enake možnosti, torej zahtevati registracijo istospolne partnerske skupnosti izven uradnih prostorov, kot jo zakon o zakonski zvezi predvideva za raznospolne pare.

Državni zbor ima šest mesecev časa, da odpravi protiustavnost, je navedeno v odločbi ustavnega sodišča, ki so jo ustavni sodniki sprejeli soglasno.

Do odprave ugotovljene protiustavnosti velja, da se postopek registracije skupnosti opravi v uradnih prostorih upravne enote, pri kateri želita bodoča partnerja registrirati skupnost, sme pa se opraviti tudi na drugem mestu, če to zahtevata bodoča partnerja in za to navedeta pomembne razloge, je še zapisano v odločbi ustavnega sodišča.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • b3180966 13:22 26.februar 2016.

    Saj se! Medtem ko ovce pitajo z istospolnimi, migranti... še naprej opravljajo najpomembnejše delo- pokrasti vse kar še ni pokradeno.

  • Ferluci 12:26 26.februar 2016.

    Ko bi se s čim pomembnejšim ukvarjali...