Slovenija
6010 ogledov

Tudi to je Ljubljana

Uporabljene igle Bralec
Bralec nam je poslal fotografije, ki glavnemu mestu gotovo ne gredo v čast.

Pred knjižnico na Viču je bralec naletel na očitno uporabljene injekcijske igle. Želel bi, da opozorimo tudi druge na njegovo najdbo.

Odvržene rabljene injekcijske igle v okolici šol, po naseljih, v gozdu in celo na igriščih otroških vrtcev, dandanes niso nič neobičajnega. Če naletimo na ta nevarni odpadek, ga - kot svetuje Nacionalni inštitut za javno zdravje - z rokavicami previdno poberemo in odložimo v plastenko iz trde plastike.

Plastenko nato dobro zapremo s pokrovčkom. Zaprto plastenko oddamo pooblaščenemu zbiralcu. Če je poleg igle tudi tulec, v nobenem primeru igle ne poskušamo pokrivati s tulcem. Otroke poučimo, da se odvrženih igel ne dotikajo in da o najdbi obvestijo odrasle, opozarjajo na NIJZ, kjer nam svetujejo, kaj storiti, če smo se pičili z iglo.

Rane ne sesamo in takoj do zdravnika "Če bi prišlo do vboda, iztiskamo kri ob vbodu in pustimo, da kri teče. Rane ne sesamo. Če imamo možnost, izpiramo z mlačno tekočo vodo ali s fiziološko raztopino vsaj deset minut, nato vbodeno mesto prelijemo ali obrišemo z alkoholnim razkužilom za kožo, ki naj učinkuje, dokler se ne posuši (2 do 3 minute). Rano sterilno obvežemo in odidemo do osebnega zdravnika."

Uporabljene igle | Avtor: Bralec Bralec

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • KvaziIntelektualec 07:51 07.november 2018.

    Kaj pa imajo tu veze homoseksualci in muslimani?

  • KvaziIntelektualec 07:51 07.november 2018.

    Naj se uvede dekriminalizacija vseh drog, tako kot so to storili na Portugalskem. Naj se jim deli čistih igel, rabljene pa naj za to vzposobljeni uslužbenci pobirajo. Odvisniki bodo tako ob iskanju pomoči dobili najprej zdravniško pomoč, namesto da se jih trpa v zapore.

  • mojcaavg 03:27 06.november 2018.

    Pičili?!? Zbodli...