Slovenija
357 ogledov

Tudi to se izliva v Blejsko jezero

Bled Iztok Golob
Bralec nam je poslal video posnetek, na katerem lahko vidimo kako se v Blejsko jezero iz cevi iztekajo meteorne in fekalne vode. Prav nobene nevarnosti ni za kakovost vode in kopalce, zagotavljajo na blejski občini.

"To se zgodi dvakrat do trikrat na leto ob velikih nalivih, ko sistem, torej tudi velika cev, ki je sicer polna le kakšna dva odstotka, vse vode ne more odvesti," pojasnjuje župan Bleda Janez Fajfar.

Šef blejske občinske uprave Matjaž Berčon pa dodaja: "Meteorne vode so pred prelivom speljane preko peskolova in maščobnike, tako da se pred izlivom v jezero odstranijo morebitne maščobe in trdi delci. Ker so v te kanale vodene tudi točkovne zaledne vode iz okolice, ki ob velikih neurjih narastejo in kalijo, je izliv meteorne vode v jezero v takih primerih kalen. Sicer pa kakovost koplanih vod na Bledu ni ogrožena. Nasprotno, izboljšuje se."

janez fajfar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Agencija za okolje onesnaženja ne zaznava

"Sistem ob jezeru je takšen, da voda teče po mešanem kanalu, kjer odtekajo fekalije in meteorna voda. Cev je široka več kot en meter, običajno je v njej okoli 15 centimetrov vode, ko pa pridejo nenadni nalivi, ne zmore odvodnjavati. Zato voda privre na dan. Ker voda lahko teče le navzdol, ne pa navzogr, pristane v jezeru. V tisti brozgi je morda res desetina fekalnih voda, a takšni nalivi so zelo kratki, to traja morda 15 minut. Daleč od tega, da bi bilo kopanje v jezeru nevarno," razlaga Fajfar.

To sicer dokazujejo tudi podatki agencije za okolje. Bohinjsko jezero je sicer za odtenek bolj čisto, je pa denimo Soča pri sotočju s Tolminko neprimerno bolj onesnažena. 

Blejski župan sicer benti nad ljudmi, ki v njegovem kraju iščejo le napake: "Vsako leto nekdo na Bledu najde nekaj nevarnega. Ja, pa naj ne hodijo k nam. Vsi so seveda dobrodošli, a z razumevanjem. Nobene škode ne bo, če katerega ne bo. Obiskovalcev imamo preveč, zato ne potrebujemo tistih, ki pri nas iščejo le napake."

Na Bledu so kopalci že odprli poletno sezono, saj ima Blejsko jezero 21 stopinj  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Župan s prstom kaže na državo

Blejsko jezero je staro 14 tisoč let in do 40 let nazaj so se vsi potoki zlivali v jezero, poudarja Fajfar: "Potem so jih napeljali v ta kanal in zdaj so v teh ceveh izvirne vode, meteorne vode in kanalizacija. Sistem pač tega ne more požreti. Država pa nam ne pusti potokov speljati nazaj v jezero, kamor so tekli 14 tisoč let."

Blejci morajo zato zgraditi ločen meteorni in fekalni kanal. Upajo na evropska sredstva, a ker za njihovo kanalizacijo skrbi koncesionar, se do denarja v Bruslju ne morejo dokopati.

"Zdaj od Park hotela do Milnega, torej okoli dva kilometra ob jezeru, poteka še edina skupna cev na Bledu. Črpalko, s katero bomo črpali fekalije višje v zgornji sistem, imamo pripravljeno in tako ne bo nobene nevarnosti več za jezero – v cevi ob jezeru bodo le še meteorne vode in vodotoki," sklene Fajfar.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Žurnalček 18:40 17.julij 2015.

    Butara Gorenska , ti si plačan zato , da si iščeš napake v delovanju tvoje občine , ne pa turisti ! Delat se sprav , ne pa špancirat in še takrat v luft gledat!!!

  • Žurnalček 18:38 17.julij 2015.

    Zaznava moj kupac , da oprostite ! Še ena Agencija za na borzo dela !

  • Papaja Popi 08:46 17.julij 2015.

    Takšnega župana imamo radi, ki reče turistom naj pač ne hodijo , če jim ni všeč.Zato pa mi že kar nekaj let ne hodimo na Bled, ker nas pač ne marajo.Dolgoročno je to slabo za Bled in upam ...prikaži več , da se čez deset let spomnijo županovih besed.