Slovenija
39 ogledov

Tudi v Markovcu ščit pred samomori

Nesreča v tunelu GEK
Namerni naleti. Dars je proučil varnost predorskih niš v predorih in jih namerava zavarovati z odbojnimi ograjami.

"Vse do prejšnjega leta so predorske (odstavne) niše izpolnjevale svojo osnovno funkcijo. Ob prvih primerih namernega naleta na končno steno predorske niše pa smo proučili možnosti spremembe tega predorskega detajla," pojasnjuje Marjan Koler z Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars).

V bodočem predoru Markovec bodo zato postavili zaščito odstavnih niš z ustrezno poševno odbojno ograjo; lani so podobno jekleno varnostno ograjo postavili v prvi odstavni niši predora Dekani (v smeri Kopra) in z njo zavarovali betonsko steno, ki stoji pravokotno na smer vožnje. Lani sta se namreč v predorih na Primorski cesti dva voznika odločila končati življenje in se pri veliki hitrosti čelno zaletela v steno predorske niše. Takšno metodo samomora so zaznali tudi drugod po svetu.

"Z namerami Darsa, ki jih omenjate, nisem seznanjen, vsekakor pozdravljam vsako razmišljanje o tem, kako povečati varnost. Kovinska ograja sicer smrti ne more preprečiti, morebiti pa bo koga od samomora odvrnila," ocenjuje poveljnik koprske gasilske operative Denis Glavina. Grožnja varnosti v naših avtocestnih predorih so predvsem izredni dogodki. Skoraj v tretjini primerov gre za nesreče.

Naši na drugem mestu

Slovenski avtocestni predori so se v sklopu evropskega ocenjevalnega projekta doslej odrezali dobro. Predori Trojane, Kastelec, Dekani in Šentvid so dosegli oceno zelo dobro, Jasovnik dobro, Karavanke pa sprejemljivo, in sicer predvsem zaradi zgolj ene cevi in ker ni ubežnih poti. Na skupni evropski ocenjevalni lestvici so naši predori zasedli drugo 
mesto.

Komentarjev 2
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:12 19.marec 2012.

    Najboljš bi blo na poligone varne vožnje postavt še en zid za samomorilce in njihove privržence.Vsaj ne bi nihče nastradal zarad njihovih dejanj!

  • Stolp 13:23 19.marec 2012.

    In kaj bodo dosegli s tem? To, da bo avto odbilo na cestišče in bo ogrožal še druga vozila. Sicer pa bi ostal tam in samomorilec bi dosegel svoje. Pa naj konec koncev, če tako želi... Nimam nič proti.<br ...prikaži več />Je pa res, da bodo te ovire morda že same po sebi odvračale samomorilce(ali pa tudi ne) in kar je najpomembneje preprečile(oz. vsaj zmanjašalo žrtve na minimum) tragedijo kot se je zgodila z belgijskim avtobusom v Švici. ki se je zaletel ravno v steno take niše.