Slovenija
28 ogledov

Tudi v Sloveniji našli lazanjo s konjski mesom

lazanja Shutterstock
Prvo vzorčenje v Sloveniji: od 29 izdelkov je bilo 28 negativnih na konjsko meso, en vzorec pa je bil pozitiven. Gre za 450-gramsko govejo lazanjo proizvajalca Trada iz Luksemburga, ki so jo našli v trgovini Interspar.

Inšpektorji so prejšnji teden v prvi fazi pregledali vsa potencialna živila, ki bi lahko vsebovala konjsko meso.

Identificirali so okoli 350 živil po različnih trgovskih verigah, na podlagi tega seznama pa so v petek in soboto opravili vzorčenje potencialno najbolj tveganih izdelkov, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil v.d. generalnega direktorja Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Jernej Drofenik.

Proizvaja podjetje Trada

V okviru prvega vzorčenja je bilo med 29 izdelki 28 negativnih na konjsko meso, en vzorec pa je bil sumljiv, zato je Nacionalni veterinarski inštitut, kjer so analizirali vzorce, izvedel ponovno analizo. Izkazalo se je, da je vzorec pozitiven na konjsko meso.

Gre za 450-gramsko lazanjo, ki jo na trg daje Ledo Hrvaška, proizvaja pa podjetje Trada iz Luksemburga. Vzorec so vzeli v trgovini Interspar, izdelek pa je bil deklariran kot goveji. Izdelek so iz prodajnih polic že umaknili. Meso še vedno velja za zdravju neškodljivo.

O tem bodo zdaj v skladu s sistemom hitrega obveščanja obvestili druge države članice EU, je povedal Drofenik in dodal, da vzorčenje še poteka.

Komentarjev 5
  • Mitoka 12:25 22.februar 2013.

    Ja po mojem mnenju in izkušnjah (in kupujem večinoma v tušu, ker imajo res dosti slovenskih izdelkov) so naši izdelki bolj kvalitetni kot tisti iz tujine, tud nimam razloga da našim proizvajalcem ne zaupam ker do zdaj še ni bilo ...prikaži več slabe izkušnje z moje strani.

  • Zvonka Facija 07:50 20.februar 2013.

    Kdo ti pa zagotavlja, da je v Mercatorju in Tušu vse tako kot mora biti? Vsem gre samo za zaslužek in nič drugega. Vse ostalo, kako kvalitetni izdelki so na teh policah in kako se skrbi za domačega proizvajalca, to ...prikaži več je samo nakladanje. Naj inšpekcija enkrat pride nenapovedano in naj preveri izdelke....pa bomo videli....

  • Dixon 00:17 20.februar 2013.

    Super. vedno več slabih stvari v trgovinah s tujimi lastniki. zakaj za boga sploh ljudje še hodijo v te trgovine, zakaj ne zaupajo slovenskim trgovinam in slovenskim izdelkom. imamo znanje in vse potrebno in naši slovenski izdelki so top. namesto ...prikaži več da bi se ljudje zavedali tega, kupujejo cenene in manj vredne izdelke. potem pa tako pride ven.