Slovenija
176 ogledov

Tudi v Sloveniji v zapor za 3D natisnjeno orožje

pištola EPA
Minuli teden so zaradi tiskanja 3D orožja zaprli prvega človeka na Japonskem, tudi pri nas za kaj takega grozi zaporna kazen.

Minuli teden je japonsko sodišče kot prvo izreklo zaporno kazen zaradi 3D tiskanja orožja. Osemindvajsetletnega Yoshitomo Imuro so obsodili na dve leti zapora, ker je na svojem domu tiskal pištole. Polcija pa ga je aretirala maja letos, po tem ko je na spletu objavil video z navodili, kako izdelati pištolo Zigzag. Imuro se je na sodišču branil, češ, da ni vedel, da je s tem prekršil zakone: "Izdelal sem pištolo, a nisem vedel, da je to nezakonito."

Zagotovo to ni prvič, da bi nekdo s pomočjo nove tehnologije natisnil orožje, ameriško podjetje Solid Concept je pred kratkim celo naznanilo, da bodo začeli s tiskanjem kovinskega strelnega orožja, ki naj bi bilo precej varnejše za uporabo od plastičnega, ki ga je izdelal obsojeni Imuro. Da je izdelava orožja možna tudi v Sloveniji, se strinja Rok Plevnik iz podjetja Audax, ki prodaja 3D tiskalnike. Pojasnjuje, da si z malo iznajdljivosti na spletu hitro pridobimo 3D modele, ki si jih lahko natisnemo, sestavimo in nato dejansko izstrelimo naboj.

Tiskanje orožja doma zaenkrat še malo verjetno

O 3D tiskanju orožja se je začelo govoriti lansko pomlad, ko je v Ameriki študent natisnil sestavne dele pištole, dodal železno udarno iglo, na spletu objavil poskusne strele ter dal na voljo datoteke sestavnih delov pripravljene za 3D tisk. A, kot izpostavlja Plevnik, takrat ni šlo za kopije pravih pištol, ki bi jih natisnili, ampak za poenostavljene, za 3D tisk prilagojene sestavne dele "pištol" na en naboj.

Da bi si kdo si pri nas natisnil pištolo, je sicer možno, a Plevnik pravi, da ker profesionalni 3D tiskalniki cenovno še niso dostopni za domačo rabo, je to malo verjetno. "3D tiskalnike v Sloveniji uporabljajo predvsem v razvojno prototipnih oddelkih v podjetjih, kjer si z njimi pomagajo na več stopnjah razvoja nekega novega izdelka ter s tem hitreje pripeljejo izdelek na trg."

Zapor tudi do petih let

Slovenska policija 3D tiskanega orožja zaenkrat še ni zaznala, a poznavalci tehnologije pojasnjujejo, da se je tudi v Sloveniji takšno orožje verjetno že natisnilo. A ker slovenska zakonodaja ne določa načina proizvodnje orožja, je nezakonita vsa proizvodnja, če podjetnik ali gospodarska družba nima dovoljenja za promet z orožjem, ki ga izda ministrstvo za notranje zadeve.

Orožje, ki pa je proizvedeno brez veljavnega dovoljenja, sodi v prepovedano orožje, njegovo posedovanje pa je prekršek po zakonu o orožju oziroma kaznivo dejanje po 307. členu kazenskega zakonika, za kar je zagrožena kazen tudi do petih let zapora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.