Slovenija
3 ogledov

Tudi Vajglu zaradi Teša grozila tožba

Ivo Vajgl ni zadovoljen s kompromisom. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Med tistimi, ki so nedavno iz Teša prek odvetniške družbe Čeferin dobili opozorilo pred ustreznim pravnim varstvom na sodišču, je tudi evropski poslanec Ivo Vajgl. "To je konec demokracije, mi je pa še nismo niti začeli živeti," je poudaril.

Kot je poudaril Vajgl, ki mu Termoelektrarna Šoštanj (Teš) očita aktivno sodelovanje v medijski kampanji proti obratovanju Teša 6, je v Sloveniji treba "ustaviti konje, samovoljo lobijev in interesov, ki so zelo blizu kriminala".

"Sodelovati v kampanji proti Tešu je dejanje, ki se v tej državi očitno lahko kriminalizira," je povedal Vajgl in dodal, da Tešu 6 sicer aktivno nasprotuje že najmanj tri leta, ker je prepričan, da gre za nepotreben, nevaren in predrag projekt.

Kot je zapisano v pismu, ki ga je odvetniška družba Vajglu poslala po pooblastilu prvega moža Teša Simona Tota, naj bi iz "gradiva za medije" izhajalo, da je bil Vajgl organizator novinarske konference 12. junija, kjer so predstavniki Greenpeace Slovenija predstavili raziskavo, po kateri naj bi obratovanje Teša 6 letno povzročilo najmanj 33 smrtnih žrtev in do 242 milijonov evrov škode gospodarstvu. Vajgl je poudaril, da omenjene konference ni organiziral, prav tako pa na njej tudi ni bil prisoten.

"S čigavim denarjem bodo tožili?"

Ob tem je evropski poslanec pojasnil, da bo s pismom seznanil tudi predsednika Evropskega parlamenta, saj gre za tako "nedopusten pritisk na evropskega poslanca, da mu ni primere v spodobni demokratični evropski državi".

Vajgl se sprašuje še, s čigavim denarjem bodo tožili njega in vse ostale, ki so jim poslali omenjeno pismo. "Ta logika nedopustnosti drugačnega mnenja, nelegitimnosti drugačnega razmišljanja, to je konec demokracije, mi je pa še nismo niti začeli živeti," je poudaril.

Kampanja proti obratovanju Teša 6 ima po mnenju odvetniške pisarne za ugled in dobro ime njihove stranke "izrazito negativne" posledice. "Skrb vzbujajoče je, da trditve o smrtnih žrtvah in gospodarski škodi razširjate na podlagi neuradnih metodologij. Pozivamo, da nemudoma prenehate z razširjanjem neverodostojnih podatkov o tem, saj bomo v nasprotnem primeru primorani ugled in dobro ime naše stranke zaščititi pred za to pristojnimi organi," so zapisali.

Protest pred DZ

Iz pobude Še je čas, v kateri nasprotujejo predvsem državnemu poroštvu za Teš 6, so sicer v četrtek sporočili, da so tudi sami prejeli "grožnje s tožbo" s strani Teša prek omenjene odvetniške družbe.

Predstavniki pobude so sicer s protestnim shodom spremljali četrtkovo odločanje odbora DZ za finance in monetarno politiko glede državnega poroštva za Teš 6, vendar odbor ni dobil zagotovila o končni ceni projekta, zato je prekinil drugo obravnavo predloga zakona, s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.