Slovenija
138 ogledov

Tudi vaške straže

slovenija 28.05.13. Dolenjska, Dobruska vas, romsko naselje in Romi, foto: Jerca Jerca Božič Kranjec
Težave z Romi. Če ne bo rešitev, bodo patrulje.

V semiški, škocjanski in mirnopeški občini, kjer v zadnjih letih opažajo velik porast kriminalitete, predvsem drznih tatvin, prebivalci razmišljajo o ustanavljanju vaških straž, pravi Silvo Mesojedec, predsednik regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike (RCI).

"Razočarani so nad neučinkovitim delom policije, kar smo že prenesli tudi Janezu Ogulinu, novemu direktorju Policijske uprave Novo mesto. Ta je izrazil željo, naj poskušamo ustanavljanje vaških straž zadržati," še pravi Mesojedec.

Govorijo o orožju

V Občini Mirna Peč, ki meji na romsko naselje Žabjak, so, kot pravi občinski svetnik Zvonko Papež, lani zaznali trikratni porast kaznivih dejanj. V vasi Hudenje, v neposredni bližini romskega naselja Dobruška vas, so se po besedah Bojana Jeraka pogovarjali o tem, da bodo, če se ne bo nič spremenilo, začeli patruljirati. Na naše vprašanje, ali naj bi bile to oborožene patrulje, je Mesojedec odgovoril, da je govora tudi o tem, da bi lahko bile. "A tega ne želimo, zato kažemo s prstom na vse te ustanove, ki ne znajo učinkovito pristopiti k reševanju romske problematike," poudarja Mesojedec.

Pripravili strategijo

Na jutrišnjem občinskem svetu Mestne občine Novo mesto bo komisija pod vodstvom Mateje Jerič, vodje urada za kulturo, zdravstvo in socialo, njena člana pa sta tudi Izidor Jerala iz urada za prostor in Mesojedec, predstavila občinsko strategijo reševanja romske tematike.

Komentarjev 11
  • privat 13:01 30.maj 2013.

    380 m2 ni nobena graščina..dve sobe ,dnevna soba ,kuhinja kurilnica ,kopalnica in že presega te m2. Graščino jaz jemlem le če nekdo ne živi v tem poslopju in služi samo za dopuste,nekatere vikende itd,,

  • mph 13:07 29.maj 2013.

    Oh, to mi je pa sigurno kakšen obalni inšpektor, ki je imel čez področje, kjer živi don Vito naštepal minus. :-)))

  • mph 11:57 29.maj 2013.

    Glede tega pa se sicer strinjam, da je prav smešna ta toleranca. Ampak nič manj smešna ni toleranca do raznih don Vitov, ki uspejo imet 380m2 mega graščino, pa vsi inšpektorji in cel pravni sistem pokaže izjemno visok prag "tolerance". :-)