Slovenija
10 ogledov

Tudi vlada kriva za črni teden

borza1 bobo Žurnal24 main
Trgovanja na Ljubljanski borzi se je obrnilo krepko navzdol. Za padec tečajev je med drugim krivo tudi dogajanje v vladi.

Trgovanja na Ljubljanski borzi se je v minulem tednu obrnilo krepko navzdol. Torkovemu rekordnemu dnevnemu padcu v letošnjem letu je sledila razprodaja tudi v naslednjih dneh, bolj optimistično pa se je trgovalo le v petek, ko je delniški indeks SBI 20 pridobil delček izgubljenega. Kljub temu je na tedenski ravni izgubil 635,68 točke oz. 5,77 odstotka in se oblikoval pri vrednosti 11.014.75 točke. Vrednost indeksa najpomembnejših podjetij SBI TOP se je znižala za 133,05 točke oz. 5,51 odstotka na 2414,56 točke.

 

Borzni posredniki so minuli teden sklenili 6393 poslov v skupni vrednosti 55,28 milijona evrov. Na posle s svežnji je odpadlo 1,42 milijona evrov, kar predstavlja 2,57 odstotka celotnega tedenskega prometa.

Razlogi za padanje tečajev
Razlogov za padanje tečajev je v tem trenutku več, so si enotni borzni poznavalci. Nekateri pravijo, da so tečaji glede na vrednotenje precenjeni. Po besedah borznega analitika iz Abanke Vipa Marka Joviča so delnice v zadnjem letu namreč v povprečju pridobile okoli 100 odstotkov na vrednosti, sama poslovanja družb pa so rasla mnogo počasneje od tečajev delnic.

Padec tečajev je pripisati tudi zadnjemu dogajanju v vladi. Premier Janez Janša je v torek dejal, da ne izključuje odstopa vlade, nato pa v četrtek državnemu zboru predlagal glasovanje o zaupnici vladi. Poslanke in poslanci bodo o zaupnici vladi premiera Janše predvidoma odločali v ponedeljek. Med vlagatelje se je razširil strah, da se bo marsikatera privatizacijska zgodba zaključila še preden se je dobro začela, je dejal Jovič. "Glede na to, da so tečaji nekaterih slovenskih blue chipov, vključenih v privatizacijske zgodbe, že vključevali premije, so se ti ob politični krizi začeli nižati."


Padec tečajev je pripisati tudi zadnjemu dogajanju v vladi. © BOBO

 
Razlog za padec tečajev bi lahko bila tudi prva javna prodaja Nove Kreditne banke Maribor (NKBM). Prospekt za prodajo delnic je bil objavljen šele v petek popoldne. Parametre, kot so razpon cene, po kateri bodo zainteresirani vlagatelji lahko pridobili delnice, in omejitve pri vplačilih, je finančno ministrstvo predstavilo šele po objavi prospekta. Razpon cene se bo gibal med 20,5 in 27 evri oz. od 1,8- do največ 2,3-kratnika knjigovodske vrednosti, kar je manj od pričakovanj analitikov. Zato bo po vsej verjetnosti, tako Jovič, pričakovati večji interes vlagateljev za pridobitev bančnih delnic, kar bo verjetno potisnilo ceno delnice proti 27 evrom.

Ker so priprave na prodajo NKBM minuli teden že potekale, ob tem pa niso bile znane podrobnosti prodaje NKBM, se je to neposredno odražalo na Ljubljanski borzi. Kapitalski trg pa se je posledično spopadal s prodajnimi naročili, saj so vlagatelji na ta način zbirali sredstva za sodelovanje v prvi javni prodaji, menijo v borzno posredniški hiši Ilirika. Prodajno razpoloženje pa so s pridom izkoristile tudi banke, izdajateljice certifikatov, ki so dodatno pospešile zniževanje vrednosti delnic.

Slabo kaže tudi v prihodnje
V Iliriki pričakujejo, da se bo v prihodnjih dneh drsenje tečajev še nadaljevalo, hkrati pa poudarjajo, da je lahko hladen veter včasih tudi dobrodošel. Nižje nakupne ravni namreč privabljajo nove vlagatelje in prinašajo svež zagon, v zraku pa še vedno visi nekaj pomembnih zgodb, ki bi v primeru pozitivnega razpleta lahko povzročile tudi pozitiven obrat. Ena od teh je privatizacija Telekoma Slovenije.

K padcu osrednjega borznega indeksa so minuli teden po Jovičevih pojasnilih sicer pripomogle prav vse delnice, ki sestavljajo SBI 20, z izjemo Merkurja in Istrabenza, pri katerih sta v ozadju prevzemni ceni 405 evrov oziroma 110 evrov za delnico.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.