Slovenija
4 ogledov

Tudi z Bratuškovo do ženske kvote

Bratuškova pri Junckerju Reševalni pas/Twitter
Juncker sestavil ekipo z devetimi ženskami in tako zadostil zahtevam Evropskega parlamenta. Podpredsednica Evropske komisije tudi Alenka Bratušek.

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Cloud Juncker ima velika zagotovila, da bo v Evropskem parlamentu dobil potrditev za novo komisarsko ekipo, piše portal EuroAktiv, ki je razkril tudi organigram Evropske komisije, po katerem naj bi premierka v odhodu Alenka Bratušek zasedla mesto podpredsednice Evropske komisije.

Organizacija v rokah Junckerja

V Junckerjevi ekipi je, po tem ko je žensko za komisarko kot zadnja predlagala tudi Belgija, devet žensk. Toliko kot jih je bilo v ekipi Manuela Barrosa in toliko kot jih je za zapolnitev ženske kvote  zahteval Evropski parlament. Tri med njimi bodo podpredsednice komisije. Alenka Bratušek naj bi bila pristojna naj bi bila za digitalno agendo in inovacije. "Kaj natančno bodo naloge podpredsednikov komisije, kako bo organizirano delo komisije, še ni znano, glede načina organizacije imajo namreč predsedniki komisij popolnoma proste roke. Kako bo ta delovala, bo Junker najverjetneje pojasnil ob predstavitvi komisarske ekipe," je povedala Saša Golob iz Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Juncker naj bi svojo 27 člansko ekipo predstavil prihodnji teden. Predvidel je šest podpredsednikov, imeli pa naj bi koordinativno vlogo. Evropski parlament bo o ekipi glasoval po zaslišanih kandidatov na pristojnih odbori konec oktobra.

Na Bratuškovo že računajo v Alde

Evropska stranka Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (Alde) je danes sporočila, da vse kaže, da bo v novi Evropski komisiji pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja pet njenih članov, med njimi dva podpredsednika komisije. Med njimi Alde omenja tudi slovensko premierko v odhodu Alenko Bratušek.

 

ZaAB na spletni strani Aldeja sicer ni navedeno med člani te evropske stranke, se pa Bratuškova udeležuje pomembnih srečanj te stranke in se je v času, ko je bila še v Pozitivni Sloveniji, zavzemala za članstvo te stranke v Aldeju.

Komentarjev 8
  • Senior 19:21 04.september 2014.

    Evropa dobro ve, kdo je v Sloveniji pameten in kdo je intrigantsko zabit politični predstavnik države.

  • Koka 14:42 04.september 2014.

    Evropa, Juncker, Alenka ... nateg, blamaža, izkoriščanje, neenakost, pokvarjenost, hohštaplerija ... HVALA NE !

  • KLOBO 14:20 04.september 2014.

    Večja res ni , je pa bistveno težja !! Po kg - seveda !!