Slovenija
3 ogledov

Tudi za juho posoliti je ni

Sečoveljske soline Iztok Škornik/Krajinski park Sečoveljske soline
Letošnje vreme jo je slovenskim solinarjem zagodlo do te mere, da niso pridelali niti enega kilograma soli. Upanja ni več.

Družba Soline letos zaradi slabega vremena beleži popoln izpad pridelave soli. Direktor družbe Klavdij Godnič je povedal, da doslej niso pridelali nobenega kilograma soli in glede na zadnji dež ter na zaključek poletja ne pričakuje, da bi letos pridelali kaj soli. Izpad letošnjih prihodkov pa je ocenil na 20 do 30 odstotkov.

Godnič je dejal, da imajo Soline, ki se ponašajo s 700-letno tradicijo solinarstva, na zalogi soli za letošnje in naslednje leto. Če se bo v letu 2015 ponovila letošnja sezona, pa Sečoveljske soline ne bodo mogle zagotavljati soli tržišču.

Trenutne razmere po besedah Godniča ne vplivajo na redno število zaposlenih v Solinah, brez dela pa je ostalo nekaj več kot 20 pogodbenih delavcev. Izpad pridelave vpliva na finančne razmere v podjetju, poleg tega pa zaradi izredno deževnega vremena beležijo bistveno manjši obisk samega Krajinskega parka Sečoveljskih solin, ki ga družba Soline upravlja kot koncesionar, ter na obisk term Lepa Vida.

Godnič ocenjuje, da bodo zaradi izpada pridelave soli letošnji prihodki nižji za 20 do 30 odstotkov, kar pomeni okrog 300.000 evrov. Iz trgovske dejavnosti pa Soline, ki so lani pridelale 3500 ton soli, letno ustvarijo približno 2,5 milijona evrov prihodkov.

Komentarjev 6
  • Endimion 07:26 17.avgust 2014.

    Ni čisto tako. Sol za posipanje cest se je z manjšimi ladjami vozila v Portorož, kjer se jo je skladiščilo v onih dveh velikih skladiščih ob cesti Portorož - Piran. Jeseni so ja vozile kolone tovornjakov, ki so to potem ...prikaži več razvozili po Sloveniji. Luka izvora te soli za poosipanje pa je bil Tunizijski Sfax. Tam se soli več ne raztovarja, so tudi dvigalo odmontirali. Sodim, da zdaj to raztovarjajo v Kopru.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:42 15.avgust 2014.

    Prej je bla podcenjena zdej je precenjena. Resnica je pa nek vmes.

  • JohnSmith30699 16:51 15.avgust 2014.

    temu se reče marketing!