Slovenija
5510 ogledov

Tudi zaradi takih voznikov nastajajo dolgi zastoji

manjša prometna nesreča Profimedia
Nesreča na (avto)cesti, v kateri je nastala le materialna škoda. Kje izpolniti evropsko poročilo o prometni nesreči?

"Eno uro sem stal v zastoju na dolenjski avtocesti, nato pa sem se mimo štirih udeleženih vozil peljal po prehitevalnem pasu in opazil, da udeleženci prometne nesreče evropska poročila izpolnjujejo kar na steni predora Mali vrh, medtem ko so vozila ostala "parkirana" na voznem pasu," nam je potarnal bralec in dejal, da ne more razumeti, kako vozniki niso uspeli prepeljati (voznih) vozil na odstavni pas za predorom ter tam izpolniti poročila. 

Kaj pravi Policija, kakšne so usmeritve v primeru nesreče, kjer nastane le materialna škoda in so vozila vozna? "Eno izmed dolžnostnih ravnanj udeležencev v prometnih nesrečah je, da morajo v primeru prometne nesreče I. kategorije vozila čim prej odstraniti z vozišča (drugi odstavek 110. člena Zakona o pravilih cestnega prometa). Prometne nesreče I. kategorije so prometne nesreče, kjer je nastala le materialna škoda," so nam odgovorili na Policiji.

Kaj pa če se udeleženci v škodi ne morejo dogovoriti in je za razjasnitev okoliščin nesreče potreben policist? Eden od bralcev je namreč potarnal, da je opazil, da tudi ob prihodu policista na kraj nesreče udeleženci prometne nesreče svojih vozil niso premaknili na varnejšo lokacijo. "Policist mora ob prihodu na kraj prometne nesreče I. kategorije ugotoviti dejstva ter zbrati dokaze, potrebne za odločitev o prekršku. Praviloma kraj nesreče tudi fotografirajo, zaradi česar ni možna takojšnja odstranitev vozil z vozišča. Če so vozila vozna, pa se vozila odstranijo z vozišča na prvo primerno mesto," so jasni na Policiji. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Toma 07:23 20.december 2023.

    Kupiš kamero in odneseš posnetek na povzročiteljevo zavarovalnico in bo kriv čeprav to zanika. EU obrazec gor ali dol!