Slovenija
311 ogledov

Tudi zdravniki imajo svoj sleng

Zdravniki se zavedajo posledic, pravi Fakin. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Izrazoslovje v medicini je preplavljeno z akronimi in tehničnimi izrazi. Ne primanjkuje niti domislic, ki so pacientom nerazumljivi.

Poleg strokovnega izrazoslovja, ima vsaka stroka tudi svoj sleng, ki ga delavci uporabljajo za lažjo ali hitrejšo komunikacijo, poleg tega pa je to tudi bolj zabavno. No kakor za koga. Včasih so nekateri izrazi lahko tudi žaljivi. Seveda pa je pri akronimih težko razbrati, kaj točno pomeni. Npr. IO, kar pomeni in observation ali v opazovanju.

Neki zdravnik si je v letih zabeležil več kot dvesto smešnih primerov, ki pa po njegovem mnenju izginjajo. Izumrtje slenga je posledica povečanega preiskovanja na sodišču po razlagi  določenih izrazov.

Na primer, kaj pomeni IDS? Izsušitev do smrti, kar pomeni, da bo pacient kmalu umrl. Ali pa DM? Dobra mamica. DZD? Dober samo za dele. Pošalijo se tudi na svoj račun. Tako znajo zapisati tudi PVPH, kar bi pomenilo: poskusil vse ostalo, poskusi homeopatijo.

Ko so enega zdravnika povprašali naj pojasni, kaj pomeni določena kratica, se je znašel in poiskal ustrezen medicinski izraz. Seveda pa je v tem ravno trik, da zdravniki uporabljajo kratice, ki ji pacienti težko razvozljajo.

Seveda se posamezno izrazoslovje razlikuje od regije do regije, tudi pri nas se najdejo domislice, ki jih zdravniki izrečejo v pacientovi prisotnosti ali pa se šalijo med sabo. Eden takih primerov, se je zgodil pri porodu, ko se je glavni ginekolog oglasil v porodni sobi in dejal porodnici, naj se nikar tako ne dere, da tu nikogar ne koljejo.

Primer akronima, ki ga je zapisal eden izmed slovenskih zdravnikov in so se njegovi kolegi spraševali, kaj bi to pomenilo: VVKTJ, kar bi pomenilo vrag vedi kaj to je.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.