Slovenija
630 ogledov

Tuj dom zastavil za svoj kredit

slovenija 08.05.13. Mihajlo Cule, nekdanji direktor in lastnik Vino Brezice, fot Nada Černič Cvetanovski
Direktor Vina Brežice naj bi prikril dokumente o nacionalizaciji zadružnega doma in ga zastavil pri najemanju kredita.

Mihajlo Čule, lastnik in direktor Vina Brežice, ki je zdaj v stečaju, naj bi pred petimi leti sodišču prikril dokumente o denacionalizaciji zadružnega doma Bizeljsko, ki ga je dal vpisati na svojo družbo. Ta je bil sicer že pred leti vrnjen Vinogradniško-vinarski zadrugi Bizeljsko.

Poleg tega je dom, kot mu očita tožilstvo, tudi zastavil kot hipoteko pri najemanju kredita. Na podlagi lažnih jamstev je dobil na račun 200 tisoč evrov vredne hipoteke 200 tisoč evrov višji kredit, kot bi mu ga odobrili sicer.

"Požar uničil dokumente"

Čule, ki je tudi v osebnem stečaju, krivde ne priznava: "Odločb o denacionalizaciji nisem nikoli videl, poleg tega smo imeli v družbi pred desetletjem požar in je bilo uničene veliko dokumentacije." Po njegovih besedah je postopek vknjižbe doma na Vino Brežice sprožil že prejšnji direktor Matjaž Pegam, s tem so se ukvarjali tudi nadzorni svet in banke, ki so bile solastnice družbe. Te so hotele vse nepomembno premoženje družbe prodati. Tako sta bili prodani trgovina v Pišecah in upravna stavba v Šentlenartu.

Sporna parcela 323.s

Parcela, velika 614 kvadratnih metrov, na kateri stoji zadružni dom, ima parcelno številko 323.s. Čule navaja, da ni imel pojma, da gre za zadružni dom, saj se nikoli niso pogovarjali o parcelnih številkah, temveč o imenih objektov, kot so Lusthaus, grad v Orešju in Potočnikova vila. Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanjem prič.

 

Komentarjev 1
  • dragec 13:12 09.maj 2013.

    KAKO BOMO DOBILI DENAR ZA GRADNJO NOVIH ZAPOROV - PREDLOG - NAJEM GOLEGA OTOKA