Slovenija
36 ogledov

Tuj jezik obvezen za drugošolce

slovenija 01.09.10, Zoran Jankovic, OS Vic, sola, otroci, dijaki, prvosolcki, pr Anže Petkovšek
V novem šolskem letu se bodo na 61 osnovnih šolah tuj jezik začeli učiti že drugošolci. V dveh letih bo tuj jezik v drugem razredu obvezen na vseh šolah.

Prvi tuj jezik se bodo v šolskem letu, ki se bo začelo čez dva tedna, učili že v drugem razredu. Uvajanje obveznega tujega jezika bo potekalo postopoma, pričelo se bo na 61 osnovnih šolah, v preostalih 450 osnovnih šolah pa se bodo drugošolci tuj jezik začeli učiti v naslednjih dveh letih.

Na eni od 61.šol se bodo v drugem razredu učili nemščino, na eni šoli bodo drugošolci izbirali med nemščino in angleščino, na preostalih pa bodo v tem šolskem letu v drugi razred uvajali angleščino, so sporočili iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Drugi tuj jezik

Drugi tuj jezik bo obvezen za osmošolce na vseh tistih šolah, ki so bile po sklepu sklepu ministra izbrane za postopno uvajanje drugega tujega jezika kot obveznega predmeta v osnovni šoli. Poskusno obvezni drugi tuj jezik uvajajo na 159. osnovnih šolah.

Sicer bodo učenci 7., 8. in 9. razreda lahko izbrali tuj jezika kot neobvezni izbirni predmet. S tem se bo učencem prepustila izbira učenja tujega jezika glede na njihove zmožnosti, menijo na ministrstvu. 

Izbirni predmeti že za četrtošolce

Učenci četrtega, petega  in šestega leta se bodo po novem lahko vključili v pouk neobveznih izbirnih predmetov.  Tudi v drugi triadi bodo lahko za neobvezni izbirni predmet izbrali tuj jezik, na voljo pa bodo imeli še umetnost, računalništvo, šport ter tehniko. Izbirni predmeti, sicer obvezni, so bili doslej na urniku v zadnji triadi. Tudi uvajanje novega sistema izbirnih predmetov bo potekalo postopoma, v šolskem letu 2014/15 se bodo v pouk neobveznih izbirnih predmetov  najprej vključili četrtošolci.
·        

 

 

 

Komentarjev 3
  • speris 21:57 18.avgust 2014.

    jst mel tuj jezik ze v mali soli. nevem kaj tej zdej filozofirajo..

  • patrijarh 16:50 18.avgust 2014.

    Na Jesenicama je drugi jezik že od rojstva.

  • JohnSmith30699 16:24 18.avgust 2014.

    Odlično! Da bomo še bolje pripravljeni za trg dela -.. v tujini seveda :)