Slovenija
23 ogledov

Tujcem pomagala v EU

Policijski avto Saša Despot Fotografija je simbolična.
Novomeški policisti so na Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu podali kazensko ovadbo zoper 34-letnega in 42-letnega osumljenca, ki sta preko svojih podjetij organizirala nezakonito priseljevanje državljanov Kosova. Osumljena sta 19 kaznivih dejanj.

 

 

 

Med preiskavo so policisti ugotovili, da sta osumljena samostojna podjetnika preko svojih podjetij z lažnim prikazovanjem potreb po novih delavcih iz tujine na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje vlagala prošnje za izdajo delovnih dovoljenj. Vedela sta, da tujci dejansko ne bodo sklenili delovnega razmerja in opravljali dela v Sloveniji. Na podlagi podanih vlog in pridobljenih delovnih dovoljenj je upravna enota tujcem izdala dovoljenja za prebivanje. Na ta način sta osumljenca najmanj 19 državljanom Kosova omogočila vstop na ozemlje Slovenije in prost prehod notranjih mej držav članic Evropske unije.

 

 

Pot nadaljevali v druge države

Med preiskavo so policisti sodelovali tudi s tujimi varnostnimi organi in ugotovili, da so tujci takoj po prihodu v Slovenijo pot nadaljevali v različne evropske države in tam nezakonito bivali, najpogosteje v Nemčiji in Švici. Posameznikom so že bile izrečene večletne prepovedi vstopa na schengensko območje zaradi nezakonitega bivanja v Evropski uniji. Za nekatere je bilo ugotovljeno, da so bili po vstopu na območju Evropske unije obravnavani zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, predvsem vlomov in tatvin, pa tudi zaradi umorov in nezakonite posesti orožja.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.