Slovenija
17 ogledov

Tujci bi raje globo kot lisice

Plačilo priklepanja in odklepanja lisic nima neposredne povezave z globo za nepr Žurnal24 main
Tujci. Glob ne terjajo, če niso ekonomične, odklepanje lisic tudi ponoči.

Ljubljana. Obvestila kršiteljem mestnega redarstva so le v slovenščini, opozorila o priklenitvi lisic, ki jih nameščajo uslužbenci Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (JP LPT), pa so večjezična, so pojasnili na mestnem redarstvu Mestne občine Ljubljana (MOL). Zanimalo nas je namreč, kako redarji kaznujejo tujce, če ti parkirajo nepravilno.

Plačilo tudi ponoči
Lisice
. Blagajna JP LPT za plačilo stroškov priklepanja in odklepanja lisic je na Mačkovi ulici 1 odprta od ponedeljka do petka od 6. do 22. ure; ponoči od 22. do 6. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa je odprta v GH Kozolec na Dvořakovi ulici 3.

 

Roman Fortuna, vodja odseka za redarstvo, je pojasnil, da če pooblaščena oseba sama ugotovi prekršek, mora kršitelj iz tujine globo poravnati takoj, saj bi se z odhodom v tujino lahko temu izognil. Tako lahko prekrškovni organ s sklepom določi, da se tujcu vzame potna listina, vozniško dovoljenje, dokumenti vozila ali celo prevozno sredstvo in druge premičnine, ne glede na to, ali je lastnik ali ne.

Po odhodu v tujino se kršitelja za globo namreč terja le, če se to izplača: “V praksi to pomeni, da se postopek ustavi, če prekrškovni organ oceni, da bi stroški izvedbe prekrškovnega postopka presegli namen izrečene globe,” je pojasnil Fortuna. Če je terjanje globe ekonomično, pa to pristojni uredijo po diplomatski poti prek konzularnih predstavništev RS.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.