Slovenija
15 ogledov

Tujci med poletjem oblegajo Slovenijo

Bodite previdni tudi med dopustom. (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Prvi julijski podatki o turističnem obisku na slovenski obali kažejo, da bo poletna sezona podobna lanski. Bolj spodbudni so podatki za Ljubljano in Maribor, kjer beležijo porast tujih turistov.

Portoroški turistični delavci so namreč julija zabeležili 226.676 nočitev, kar je za odstotek manj kot v enakem obdobju lani.

Kot so za zurnal24.si povedali v Turističnem združenju Portorož, so tokrat prevladovali tuji gostje, saj jih je bilo v primerjavi z lanskim julijem za sedem odstotkov več. Slovenci pa smo slovensko obalo letos očitno obšli, saj se nas je na Obalo odpravilo za 11 odstotkov manj kot lani.

"Ne smemo pozabiti, da so bili lanski rezultati nekaj posebnega, saj smo v občini Piran na račun povečanega števila domačih gostov kljub krizi zabeležili več nočitev kot leta 2008. V primerjavi z letom 2008 smo tako letos zabeležili za šest odstotkov več nočitev," je za zurnal24.si povedala Lea Šuligoj.

Sicer pa je bilo v hotelih v občini Piran julija opravljenih enako število nočitev kot v enakem obdobju lani. V tamkajšnjih sobah je tako prenočevalo 172.978 turistov. Med njimi je bilo dve tretjini tujih gostov.

Skupno število gostov od januarja do julija letos pa je bilo v primerjavi z enakim obdobjem lani za kar osem odstotkov manjše.

Ljubljana: Spodbudni rezultati
V nasprotju z Obalo se lahko z večjim turističnim obiskom pohvalijo v Ljubljani. V juliju je bilo tako po podatkih Turizma Ljubljana ustvarjenih za kar 22 odstotkov več nočitev kot lanskega julija.

Tudi tukaj prevladujejo tujci, saj je bilo kar 62.549 tujih nočitev, medtem ko je bilo domačih samo 1.462. V prvih sedmih mesecih pa je bilo v Ljubljani 313.666 nočitev, kar je 6,8 odstotkov več kot lanskega leta.

Da so ljubljanski turistični delavci julija beležili res dober obisk, dokazujejo že podatki o obisku Turistično-informacijskih centrov v Ljubljani. Medtem ko jih je julija lani obiskalo 34.176, jih je letos obiskalo že 47.233 turistov oziroma 38 odstotkov več.

Pri tem so spet prevladovali tuji gostje - teh je bilo 38.952 (lani: 27.848) oziroma 40 odstotkov več. Povečalo se je tudi število domačih gostov, in sicer za 31 odstotkov na 8281.

Maribor: Porast števila tujih gostov
Mariborski turistični delavci se lahko v prvem poletju letošnjega leta pohvalijo z največjim porastom nočitev v Slovenji. Slednje so se namreč povečale za 5,2 odstotka.

Drugo največje mesto z okolico je sicer od januarja do junija letos obiskalo za 1,9 odstotka več turistov kot v enakem obdobju lani. 

Sicer pa v Turistično-informacijskem centru Maribor beležijo od junija do julija letos za sedem odstotkov večji obisk kot v istem obdobju lani.

"Predvsem gre za porast tujih obiskovalcev, med katerimi prevladujejo Nemci, Avstrijci, Madžari in Italijani. Največ povprašujejo po načrtu mesta in znamenitostih v mestu, sledijo prenočišča, prireditve, restavracije, kolesarske in pohodniške poti in karte, spomink," je za zurnal24.si povedala Vesna Male iz Zavoda za turizem Maribor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.