Slovenija
71 ogledov

''Tujci našemu morju ne škodijo''

''Ne kaže, da bi katera tuja vrsta ogrožala naravne habitate,'' pravi Martina Or Žurnal24 main
Morsko okolje. Opazovali bodo tujerodne vrste in njihove morebitne vplive na domorodne vrste.

Zabeležili bomo, katere alge rastejo kje, katera je najbolj razširjena trava,” je na predstavitvi priprav za načrt upravljanja morskega okolja povedala Martina Orlando Bonaca, ki na Morski biološki postaji Piran izvaja strokovnorazvojne naloge pri pripravi načrta.

Projekt pripravljajo Slovenija in države Jadranskega morja, in sicer zato, da bi se ohranjalo okoljsko stanje; včeraj so prvič predstavili izhodišča projekta. “Med drugim bomo kartirali habitatne tipe vzdolž obale in ovrednotili, koliko obale je kamnite, koliko sedimente. Veliko tega je še neznanega, in to bo narejeno natančno, za skoraj vsak meter podvodnega sveta,” je razložila Orlando Bonačeva.

Opazovali bodo tudi tujerodne vrste, ki se pojavljajo v našem morju. “Proučili bomo, ali imajo negativne posledice na domorodne. Trenutno pa ne kaže, da bi katera vrsta ogrožala naravne habitate,” je dodala. Med tujimi organizmi, ki so se vselili brez posledic, navaja zooplankton rebračo, zeleno algo, golega polža, japonsko ostrigo in ribo vrste Terapon theraps.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.