Slovenija
34 ogledov

Tujci nočejo kupiti slovenskih firm

slovenija 28.01.14, ogled gradbisca novih objektov Fakultete za kemijo in kemijs Anže Petkovšek
Sindikati svarijo pred odpuščanjem.

"Obsojamo stališče Evropske komisije, da mora država pri prodaji premoženja zasledovati le cilj najvišje cene," opozarja predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. V ZSSS so "v skrbeh, da bo privatizacija povzročila novo povečanje brezposelnosti".

Odpuščanje pride čez čas

"Privatizacija ni enaka odpuščanju," odgovarja ekonomist Maks Tajnikar. Meni, da bi podjetja, ki so v slabi kondiciji, tako ali tako doletel stečaj. "Če podjetij ne prodaš po nizki ceni, ampak novi lastnik vanje vloži veliko denarja in ima strategijo, je to najboljša zaveza, da ne bo odpuščanj," meni Tajnikar. Ekonomist Bogomir Kovač pa opozarja, da se novi lastniki pogosto zavežejo, da delavcev eno ali dve leti ne bodo odpuščali. "Do takrat podjetje spoznavajo in pripravljajo na prestrukturiranje. Na dolgi rok prevlada ekonomski interes, delavcev pa vnaprej ne moreš zaščititi," je prepričan. Dodaja, da tudi če se na srednji rok zgodijo odpuščanja, podjetja, ki imajo vizijo, na dolgi rok zaposlijo več ljudi.

Podjetja so premajhna

Tajnikar opozarja, da v tem hipu za slovenska podjetja v tujini ni interesa. Kovač pravi, da Slovenija ni edina, ki želi prodati premoženje: "Tudi če so nekatera podjetja za nas pomembna, so v evropskem kontekstu manj zanimiva." Dodaja, da bi podjetja morale prodajati uprave, ki jih poznajo, in ne ad hoc ustanovljene agencije za privatizacijo.

Komentarjev 4
  • dragec 20:22 26.marec 2014.

    Pametni tujci

  • Avatar čavez
    čavez 13:09 26.marec 2014.

    Jim ne priporočam nakupa slovenskih firm, če do sedaj še niso bankrotiral v sloveniji bodo zagotovo.

  • puys 09:31 26.marec 2014.

    Verjetno noče noben plačevati enormnih podkupnin/provizij na razna ministrstva. Brez tega sploh ne moreš vstopiti na naš trg.