Slovenija
28 ogledov

Tujci pomagali do rekorda

Thermana Laško Thermana
Slovenski turizem je v 2016 beležil rekordne rezultate. Število turistov je bilo za devet odstotkov večje kot leto prej.

Domači turisti so lani v turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji ustvarili za pet odstotkov več prihodov in za tri odstotke več prenočitev kot leta 2015, so sporočili iz državnega statističnega urada. Število tujih turistov pa se je povečalo za 11 odstotkov, število njihovih prenočitev pa za 10 odstotkov.

Rekordno tudi decembra

Po podatkih statističnega urada je decembra lani Slovenijo obiskalo osem odstotkov več turistov kot decembra 2015, število njihovih nočitev pa se je povečalo za sedem odstotkov. Tako kot za celo leto tudi za zadnji lanski mesec velja, da se je število tujih gostov in njihovih prenočitev povečalo nekoliko bolj kot domačih.

Tuji turisti so v Sloveniji v decembru 2016 ustvarili 58 odstotkov turističnih prenočitev. Ključni trgi, odkoder so prihajali, so bili Italija (34 odstotkov), Avstrija (13 odstotkov), Hrvaška (osem odstotkov), Nemčija (sedem odstotkov), Srbija (štiri odstotke) in Velika Britanija (tri odstotke).

Zdravilišča, gore in šele nato Ljubljana

Dobra tretjina vseh turističnih prenočitev je bila v decembru lani ustvarjena v zdraviliških občinah, sledile so gorske občine (20 odstotkov), občina Ljubljana (15 odstotkov) in obmorske občine (14 odstotkov).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.