Slovenija
21 ogledov

Tujci zapravljajo vse manj

Peter Bosman Suzana Kos
Enodnevni turisti. V Portorožu pred leti porabili po 50 evrov, danes porabijo le po 10.

Ideje. Portorož izgublja dnevnega gosta; tudi znesek, ki ga povprečno porabi enodnevni obiskovalec kraja, se je močno zmanjšal.

“Ocenjujem, da je enodnevni gost pred leti pri nas porabil okoli 50 evrov, zdaj pa je ta znesek padel na od deset do 15 evrov,” pravi Jadran Furlanič, direktor portoroškega turističnega združenja.

“V kraju ni ne dogodkov ne zabave, ki bi privabili ljudi,” dodaja. Tisti gostje, ki pridejo za več dni, ostajajo v hotelih (in porabijo od sto do 150 evrov na dan), okolica pa je razočarana.

Vabili bi jih tudi z rožami

Kaj torej ponuditi, da bi se kraj vrnil v čase največjih zaslužkov od turizma? “Odločili smo se, da bomo povezali lepoto in kulinariko, zato bomo prihodnje leto organizirali štiri večje dogodke – praznik vrtnic, v zaledju pa praznika vina in oljčnega olja ter v Piranu in Portorožu praznik pidočev in kulinarike. S projektom rozarija (vrta vrtnic) v Forma Vivi – njegovo vrednost ocenjujemo na 400 tisoč evrov, realizirali pa bi ga s pomočjo sredstev Evropske unije – bomo poskušali pritegniti tudi turiste, ki kraja, kot je Portorož, sicer ne bi obiskali,” napoveduje Furlanič.

Včeraj so v Portorožu predstavili novo sorto vrtnice portorož, ki jo bo župan Peter Bossman v nedeljo, na svetovni dan turizma, posadil v rožnem vrtu. Razdelil bo tudi sto brezplačnih sadik vrtnice.

Komentarjev 7
  • 1111 11:44 22.september 2011.

    ...saj jih je toliko, da sploh ni nobena skrivnost!

  • Mr.Bean 11:00 22.september 2011.

    ...in da ne imenujem lokala, ki sredi turistične sezone zapira ob 23.00!!!!!

  • 1111 10:04 22.september 2011.

    ...ne razumem zakaj imamo v Portorožu visoko šolo za turizem???? Verjetno zato, da se tam leglo nesposobnežev samo dobro usidra in na koncu meseca prejema astronomske zneske na svoj TTR...kakšen turizem v Portorožu???? sramotna ponudba, da ne govorimo o prijaznosti ...prikaži več natakarjev in drugega osebja...prijaznost občinskih redarjev, čistoča...škoda besed...