Slovenija
19 ogledov

Tuje smeti na črno

Odločba pravi, da po 30. oktobru ne smejo več odlagati smeti, dokler ne vzpostav Žurnal24 main
Cerod. Okoljevarstvenega dovoljenja, ki določa tudi, iz katerih občin se sme voziti smeti, nimajo.

Iz katerih občin je na Cerod dovoljeno voziti smeti, bo določilo šele okoljevarstveno dovoljenje, ki pa ga Cerod za zdaj nima. Na Cerodu zdaj deponirajo smeti iz 15 dolenjskih, posavskih in belokranjskih občin – ustanoviteljic Ceroda, poleg tega pa iz nekaterih štajerskih in primorskih občin, a iz teh očitno brez soglasja ministrstva oziroma agencije za okolje, kar nam je potrdil tudi dobro obveščen vir, ki ne želi biti imenovan.

Znano konec leta

Ko smo se o tem pozanimali na agenciji za okolje, so nam povedali: “V postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja se bo določilo, iz katerih občin se bo na to odlagališče smelo odlagati ostanke predelave in odstranjevanja komunalnih odpadkov. O tem bomo predvidoma najpozneje odločali do konca tega leta.”

Na podrobno vprašanje o tem, ali smeti iz občin, ki niso ustanoviteljice Ceroda, zdaj tam odlagajo brez njihovega dovoljenja, na agenciji niso odgovorili.

Vendarle druga faza

Na ministrstvu za okolje pa so nam povedali, da naj bi odločbo o dodelitvi kohezijskih sredstev za Cerod II oziroma za izgradnjo objektov in tehnologije za mehansko-biološko obdelavo odpadkov (MBO) predvidoma izdali do konca tega leta. Šele MBO pa bo pogoj za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja.

Inšpektor za okolje in prostor je sicer že izdal odločbo, da po 30. oktobru na Cerodu brez MBO ne bodo več smeli odlagati odpadkov. Kako je z omenjenimi dovoljenji in kaj bo po 30. oktobru, smo včeraj želeli vprašati tudi Alojza Turka, direktorja Ceroda, a se na naše klice ni odzval.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.