Slovenija
23 ogledov

Tuje trgovinske partnerice zavirajo EU

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Ruske uvozne omejitve in napoved podobnih na Kitajskem, v Braziliji in Argentini bi lahko upočasnilo gospodarsko rast držav EU, kažejo izsledki zadnje študije EU.

Največji evropski gospodarski partnerji so že ali pa še načrtujejo uvedbo 332 novih omejitev po začetku svetovne recesije leta 2008. Gre predvsem za nove uvozne in izvozne dajatve, ki bi omejile uvoz v omenejene države, in druge ukrepe držav.

Več kot 60 takšnih dajatev že velja zadnjih šest mesecev, kljub številnim zagotovilom skupine najbolj razvitih držav G20, da države ne bodo omejevale uvoza in izvoza.

EU naj bi tako po poročanju Reutersa že prihodnji mesec predstavila načrt za uvedbo zakonskih in političnih orožij za boj proti novim omejitvam, predvsem v svojih največih trgovinskih partnericah.

"Največja gospodarstva na svetu morajo umakniti omejitve, ki lahko delujejo zaviralno na rast svetovnega gospodarstva", ker je okrevanje gospodarstva še vedno ogroženo, je poročilo EU komentiral evropski komisar za trgovino Karel De Gucht.

Že na začetku tega meseca je prvi mož Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy dejal, da bi se lahko največje ekonomije sveta znašle v spirali ukrepov, ki bi lahko ogrozile okrevanje svetovnega gospodarstva.

Najpomembnejši poudarki iz poročila
*RUSIJA: država je od začetka svetovne gospodarske krize uvedla najstrožje omejitve, predvsem pri uvozu. Tuji investitorji pa morajo upoštevati dodatne lokalne zahteve.

*KITAJSKA: pred nekaj dnevi je uvedla omejitve pri izvozu redkih kovin, ki se uporabljajo pri izdelavi visokotehnoloških izdelkov. Med majem in septembrom letos pa je močno povečala uvozne dajatve. "To je zelo zaskrbljujoč trend," piše v poročilu.

*ARGENTINA: njihov režim pri uvoznih in izvoznih dajatvah predstavlja "resno zaskrbljenost".

*JUŽNOAFRIŠKA REPUBLIKA: omejitve pri trgovanju je uvedla z namenom, da bi se hitreje razvil njen industrijski sektor.

*BRAZILIJA: poleg uvoznih dajatev je država pri razpisih za gradnjo javne infrastrukture tujim investitorjem močno omejila možnost prijav.

"Še naprej se potrjuje negativni trend zaradi ukrepov vlad, ki močno presegajo ukrepe iz obdobja pred krizo, in tukaj je dokaz o novih zaskrbljujočih trendih," še zaključuje poročilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.