Slovenija
2 ogledov

Tuje upnice za prostovoljno poravnavo

(Foto: Srdjan Zivulovič) Žurnal24 main
Prvi nadzornik Istrabenza je potrdil, da banke upnice prostovoljni poravnavi koprskega holdinga ne nasprotujejo več.
''Banke pričakujejo aktivno upravljanje naložb. Istrabenz se že šest mesecev ukvarja sam s sabo,'' je po končani seji pojasnil Zoran Bošković. Nadzorni svet je po besedah Boškovića upravi tako dal vsa pooblastila, da z aktivnim upravljanjem naložb poveča premoženje družbe. Za to so danes upravo pooblastili tudi nadzorniki.

Kakšni bodo ukrepi?
Aktivno upravljanje bodo zagotovili z različnimi ukrepi, kakšnimi natančno, Bošković ni pojasnil. Po njegovih besedah je zdaj na vrsti uprava, ki bo nadzornemu svetu predlagala nabor ukrepov. Ti naj bi se med drugim dotikali investicij in odprodaje poslovno nepotrebnega premoženja družbe.

''Aktivno upravljanje pomeni ohranitev premoženja. Poplačati moramo 450 milijonov evrov dolgov,''
je še dejal Bošković. O prodaji naložb po njegovih besedah nadzorniki danes niso govorili, ker da prodajanje v letošnjem letu tudi ni bilo predvideno. Bošković je poudaril še, da bodo vse prodaje javne in transparentne.

Prostovoljna poravnava znova bližje
S predlogom o prostovoljni poravnavi se je strinjalo vseh sedem tujih bank, ki so bile navzoče na zadnjem sestanku, je še potrdil Bošković. Na odgovore domačih še čakajo, znano pa je, da je prostovoljni poravnavi doslej nasprotovalo pet bank upnic, ki naj bi bile v tuji lasti.

''Sedem tujih bank, ki so bile predvsem nasprotnice dogovora, se je strinjalo, da dosežemo izvensodno poravnavo z delno dokapitalizacijo s strani lastnikov,'' je še pojasnil Bošković. Kdaj bo do morebitnega dogovora med bankami upnicami prišlo, Bošković ni želel napovedati, je pa dejal, da bo ''postopek verjetno dolg''. Ponovil je, da Istrabenz kljub sproženemu postopku na sodišču še vedno ''preferira'' prostovoljno poravnavo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.