Slovenija
37 ogledov

Tuje zdravnike mika delo v Sloveniji

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Od uveljavitve zakona o poklicnih kvalifikacijah 64 vlog tujih zdravnikov za delo v Sloveniji. Največ jih je iz Srbije in Makedonije, zanima jih predvsem delo anesteziologa in radiologa.

Na ministrstvu za zdravje so od uveljavitve zakona o poklicnih kvalifikacijah pred dobrima dvema mesecema prejeli 64 vlog tujih zdravnikov, ki prihajajo iz držav zunaj EU. Največ jih je iz Srbije in Makedonije, po besedah ministra za zdravje Dorijana Marušiča se zanimajo predvsem za delo anesteziologa in radiologa v bolnišnici.

Med vlogami, ki so na ministrstvo prispele do torka, je 15 vlog za zdravnike dentalne medicine in 20 vlog za poklicne kvalifikacije zdravnikov. Prijavilo se je tudi 11 specialistov anesteziologije, štirje specialisti radiologije, trije za družinsko medicino ter po dva za pediatrijo, ginekologijo, interno medicino in ortopedijo.

Zakon o poklicnih kvalifikacijah zdravnikov skrajšuje in poenostavlja postopke za "uvoz" tujih zdravnikov, ki prihajajo iz držav zunaj EU. Poenostavljajo se priznavanje izobrazbe tem zdravnikom in možnosti zaposlitve pri nas, s čimer bi lahko zmanjšali problem pomanjkanja zdravnikov.

Zdravnik specialist, ki ima garantno pismo izvajalca zdravstvenih storitev v Sloveniji, lahko po zakonu postopek za zaposlitev zaključi v enem mesecu. Preden zdravnik začne delovati samostojno, pa mora znati tudi slovensko. Diplomant se bo po šestih mesecih lahko prijavil za specializacijo, specialist pa bo moral opraviti še največ eno leto dodatnega izobraževanja, da se bo lahko zaposlil kot specialist.

Težave s sestavo komisije
Marušič je še povedal, da so imeli na začetku na ministrstvu sicer nekaj težav pri oblikovanju komisij, ki preverjajo strokovno znanje kandidatov. A težave so odpravili in komisije bodo po njegovih besedah kmalu izdale prve sklepe. Tako bo lahko v kratkem s pripravništvom pri nas začel prvi zdravnik.

25 prosilcev prihaja iz Srbije, 16 iz Makedonije, devet iz Bosne in Hercegovine ter štirje iz Hrvaške. Za šest zdravnikov so garantna pisma izdali koncesionarji, za 14 zdravnikov v celjski, brežiški, murskosoboški in slovenjgraški bolnišnici ter na Golniku, za ostale zdravnike pa so garantna pisma izdali v zdravstvenih domovih. Največ garantnih pisem izdajo po bolnišnicah specialistom anesteziologije in radiologije, je še dejal minister.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.