Slovenija
35 ogledov

Tuji delavci: Osem dni je odločilnih

vegrad, delavec, gradbeni%C5%A1tvo Žurnal24 main
"Pravna luknja" proti izgonu tujih delavcev ne obstaja, zatrjujejo na policiji. Nepravilnosti delodajalcev morajo najprej raziskati, le redkim tujim delavcem pa omogočijo, da začasno ostanejo v Sloveniji.

V Sloveniji odmevajo številni primeri izkoriščanja tujih delavcev, ki jim delodajalci jemljejo temeljne pravice, kot so odpravnina, letni dopust, regres in počitek med delovnim tednom. Večina delavcev, ki so v Slovenijo prišli zaradi boljšega življenja, prihaja iz Bosne in Hercegovine, kamor se v večini primerov vračajo praznih žepov in brez upanja, da bodo kdaj videli trdo prisluženi denar.
Možnost, da bi ostali v Sloveniji in si svoj denar izborili, je minimalna. Tuji delavec lahko ostane v Sloveniji tudi brez dovoljenja, če obstaja sum, da je delodajalec kršil delovno zakonodajo in delavcu ni izplačal plač. Seveda pa je postopek precej zapleten, saj mora policija pri ugotavljanju morebitnega obstoja elementov kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost postopku nameniti posebno pozornost.

Vizum
Delavec mora biti pri istem delodajalcu zaposlen najmanj dve leti, da lahko zaprosi za osebno delovno dovoljenje, s katerim si lahko po izteku roka samostojno ureja bivanje in svobodno izbira delodajalca. Številni delavci si glede kratenja svojih pravic ne upajo nič ukreniti, saj sledita hitra odpoved in policijski izgon iz države.

Osem dni časa za pritožbo
"V posebnih primerih in ob nesporno ugotovljenih razlogih iz druge alineje 2. odstavka 52. člena Zakona o tujcih policija takim tujcem izjemoma omogoči, da začasno ostanejo v državi,"
je za zurnal24.si povedal Leon Keder, predstavnik policije za odnose z javnostmi. Če tujcu preneha veljati delovno dovoljenje, mu upravna enota razveljavi dovoljenje za prebivanje. Keder dodaja, da se lahko delavec zoper tako odločbo v osmih dneh pritoži na ministrstvo za notranje zadeve.

Če ne gre zlepa, pa zgrda
"Če tujec po razveljavitvi dovoljenja ne zapusti Slovenije, se šteje, da je v državi nezakonito," pravi Keder. Tujca lahko v tem primeru odstranijo iz države. Odstranitev tujca je lahko prostovoljna ali prisilna. Policija tujca prisilno odstrani iz države na način, da ga privede do državne meje in ga napoti čez državno mejo ali ga izroči organom te države. "Tujca se lahko prisilno odstrani tudi v primerih, ko mu je bila izrečena stranska kazen oziroma sankcija izgona tujca iz države, in v primerih, ko tujec ni prostovoljno zapustil države," dodaja Keder.

Vse več je takšnih delavcev, ki pristojne institucije prosijo, naj jih ne izženejo, dokler jim delodajalci ne izplačajo zasluženega denarja. Na policiji so nam dejali, da "številke, koliko tujih delavcev je bilo izgnanih iz države, ne morejo posredovati".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.