Slovenija
16 ogledov

Tuji jezik bo za boljše

V zadnji triadi je 15 predmetov, kar je več kot v Franciji, Španiji, Angliji in Žurnal24 main
Preobremenjeni. Učence bi razbremenili tako, da bi v tretji triadi določene predmete izvajali strnjeno.

 

Kdaj spremembe
Zakon. Predlogi Bele knjige, ki bo končana konec marca, morajo dobiti še zakonsko potrditev. Prve spremembe – uvedba ocen v tretjem razredu ter začetek učenja pisanja in branja v prvem – bi lahko začele veljati v šolskem letu 1012/13. Spremembe glede tujega jezika so odvisne od kadrovskih zmožnosti.

Šola bi lahko zlasti v tretjem triletju strnjeno izvajala določene predmete – to je ena od možnih rešitev, ki jo predvideva Bela knjiga 2011. Cilj je razbremeniti učence z dnevno pripravo na veliko število predmetov. V tretji triadi imajo učenci 15 predmetov. "To pomeni, da ne bi bila ena ura določenega predmeta denimo vsakih 14 dni, pač pa bi predmet izvedli strnjeno v krajšem obdobju," razlaga Janez Krek, predsednik strokovne skupine za pripravo Bele knjige o vzgoji in izobraževanju.

Na ministrstvu za šolstvo že pripravljajo zakonske okvire, ki bodo šolam omogočili izvajanje fleksibilnega predmetnika.

Drugi tuji jezik izbiren
Drugi tuji jezik bi bil neobvezni izbirni predmet v četrtem razredu, od sedmega razreda pa bo spadal med obvezne izbirne predmete. "Če bi bil drugi tuji jezik obvezen predmet, bi to pomenilo, da bi ga bilo treba prilagoditi tako, da bi bil sprejemljiv za vse. Tako bi bil manj primeren za tiste, ki so sposobnejši ali imajo večji interes. Zato predlagamo izbiro," pojasnjuje Krek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.