Slovenija
10892 ogledov

Tukaj bo lunin mrk viden najbolje

Krvavo rdeći lunin mrk EPA
Nocoj bo mogoče opazovati delni Lunin mrk. Zemlja bo zakrila približno četrtino Lune.

Luna bo pri nas vzšla deset čez osmo zvečer, ob 20:20 bo delno zašla v Zemljino senco in nastal bo delni Lunin mrk, ki bo trajal nekaj manj kot dve uri. Sončevi žarki Lune ne bodo v celoti neposredno dosegli, del svetlobe pa jo bo zaradi loma žarkov vseeno osvetlil in predvidoma obarval v opečnate barve.

Luna bo torej vzšla šele po 20. uri, ko bo torej že zakrita, in bo tako v času maksimalnega mrka zelo nizko na obzorju, zato bo bolje viden v višje ležečih krajih. Opazovati bo ožno samo drugo polovico mrka, in še to v času, ko bo še precej svetlo. V kakšnih barvah bo nocoj svetila Luna, je sicer odvisno tudi od prašnih delcev v ozračju.

Varen za gledanje brez zaščite oči

Nocojšnji mrk bo drugi in zadnji letošnji Lunin mrk. Prvi je bil februarja in je bil viden iz Amerike, Evrope, Afrike in večjega dela Azije. Za razliko od Sončevih mrkov so Lunini mrki varni za gledanje brez zaščite oči.

Dva tedna po Luninem mrku bo sledil še Sončev z vrhuncem nekaj pred 20.30 po našem času. Popoln Sončev mrk bo viden v 110-kilometrskem koridorju na območju 12 držav ZDA.

Opazovanje v Mariboru

Astronomsko društvo Orion bo v primeru jasnega vremena na platoju pred mariborsko filozofsko fakulteto pripravilo javno opazovanje delnega Luninega mrka, ki se bo začelo ob 20. uri. Opazovanje s strokovnimi komentarji bo brezplačno.

Na Kureščku in na Kaninu

Portal V vesolje bo opazovalno bazo postavil na Kureščku pri Ljubljani. Če imate kakršenkoli daljnogled, ga vzemite s seboj, da bo opazovanje mrka bolj doživeto, in ne pozabite fotoaparata. Vstop je prost.

Opazovanje delnega luninega mrka je možno tudi na Kaninu. Cena prevoza je 25 evrov, potrebne so prijave na marketing@kanin.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.