Slovenija
21 ogledov

Tukaj je – Googlov Nexus One

Klonirani iPhone, le da deluje z OP Android, se slišijo prve kritike. (Foto: Reu Žurnal24 main
Google je javnosti končno predstavil svojega "ubijalca" iPhona. Nexus One bo kupcem na voljo za okoli 370 evrov.

Pametni telefon, ki naj bi bil prvi pravi izzivalec Applovemu fenomenu, je za spletnega velikana izdelal HTC. Naprava ima 130 gramov, v debelino meri 11,5 milimetra, njegov na dotik občutljivi zaslon pa po diagonali meri 9,4 centimetra (3,7 palca). Na prvi pogled je precej podoben iPhonu, a se od njega bistveno loči po dodatnih tipkah na spodnjem delu kot tudi po vrtljivi smerni kroglici.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Poganja ga Googlov operacijski sistem Android različice 2.1. Procesor je 1 gigaherčni, pomnilnika je za 512 MB, spomin je mogoče s pomočjo SD-reže razširiti do 32 GB. Ne manjkajo niti nekatere nujne sestavine, ki jih ima vsak moderen pametni telefon: kamera s 5 megatočkami ločljivosti, GPS in kompas, merilnik gibanja, glasovno ukazovanje za vse aplikacije ... Med posebnostmi pa sta prilagodljiva osvetljenost zaslona in zmožnost delovanja več aplikacij hkrati, kar pri iPhonu ni mogoče.

Nexus One bo najprej na voljo ameriškim kupcem. Preračunano bo odklenjen telefon prek Googlove trgovine na voljo za 370 evrov, prek pogodbe s ponudniki GSM signala pa za 125 evrov. V najkrajšem času bo zašel tudi v Evropo. V nasprotju z Applovo politiko pogodbe med Googlom in operaterji ne bodo ekskluzivne narave.

Pri Googlu napovedujejo, da bo Nexus One tako kot še noben telefon združil telefonijo in brskanje po internetu ter da bo zmogljivosti pametnih telefonov postavil še za stopnico višje. Pri tem še posebej poudarjajo navezavo s svojimi drugimi izdelki, v prvi vrsti Google Maps. Ali se bodo napovedi uresničile, pa bo povedal čas oziroma uporabniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.