Slovenija
18389 ogledov

Tukaj lahko preverite, ali ste upravičeni do energetskega dodatka

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Minister za delo Luka Mesec je predstavil spletni kalkulator, s katerim lahko izračunate, do kakšnega energetskega dodatka ste upravičeni. Poleg tega je dodal, da so do dodatka upravičeni samo prejemniki socialne denarne pomoči ali varstvenega dodatka.

Minister za delo Luka Mesec je predstavil spletni kalkulator za izračun energetskega dodatka. Do dodatka so upravičeni samo prejemniki socialne pomoči in varstvenega dodatka. Energetski dodatek so sprejeli v poletnem času, dodeljevali pa ga bodo med 01.11.2022 in 31.03.2023.

Kot je povedal, lahko vsak posameznik s pomočjo kalkulatorja izračuna, če je upravičen do energetskega dodatka, ter v kakšnem znesku.

V kalkulator je potrebno vpisati svoje prihodke ter število članov v gospodinjstvu. Poleg tega je potrebno označiti, ali ste prejemnik socialne pomoči ali varstvenega dodatka. Na podlagi vpisanih podatkov vam kalkulator poda znesek energetskega dodatka. Če oseba ni prejemnik socialne pomoči, do dodatka ni upravičena.

Kalkulator za izračun energetskega dodatka | Avtor: Posnetek zaslona: gov.si Posnetek zaslona: gov.si

Višina dodatka

Samske osebe so upravičene do dodatka v višini 200 evrov.  Za enostarševske družine bo znašal 200 evrov in še 118 evrov za vsakega otroka ali še 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine je znesek dodatka 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov. Energetski dodatek za najranljivejše invalide bo 200 evrov.

Barbara Goričan v.d. direktorata je pojasnila, da podatke o energetskem dodatku lahko pridobimo samo s kalkulatorjem, ki je na spletni strani gov.si. Opozorila je, da je potrebno v kalkulatorju nujno označiti polje, da je oseba prejemnik socialne pomoči ali varstvenega dodatka. Nato izračun pokaže znesek energetskega dodatka.

Dodatek tudi za upokojence

Kot je še dodal Mesec, želijo z energetskim dodatkom pomagati najrevnejšim družinam v Sloveniji. Pojasnil je, da podatki kažejo, da so trenutno najbolj socialno ogrožene ženske, ki živijo same in so starejše od 65 let. Prav tako bo do dodatka "upravičenih 113.000 upokojencev, pri katerih pokojnina ne presega meje do upravičenosti do varstvenega dodatka." Upravičenci bodo o tem obveščeni, nato pa se bodo morali obrniti na centre za socialno delo, da ugotovijo, če jim varstveni dodatek pripada.

Dodal je še, da želijo tako pomagati družinam in upokojencem priti iz revščine. Poleg tega želijo spodbuditi ljudi, da preverijo, ali so upravičeni do socialne pomoči ali varstvenega dodatka.

Upokojenci Slovenija Upokojenci ogorčeni: "Teh pet evrov naj vlada kar obdrži"
Komentarjev 28
  • Naklonsky 14:42 12.oktober 2022.

    Blef pri napovedanem odkupu pšenice, pri višanju in zmedi cen goriv, primerjava cen košarice živil, zdaj še nova pogruntavščina kalkulator za izračun energetskega dodatka…. le kaj še? Ok, resna zadeva boks v parlamentu, poziranja Urške in veleumne izjave mr. Taubija - mogoče to?

  • Kmodri 17:00 11.oktober 2022.

    Dodatek bi morali dobiti vsi, ki živijo v revščini in nimajo dohodkov, ne glede na soc. pomoč!

  • 725b03553d49f4b8e93285a1f3dfccb54987f980 15:45 11.oktober 2022.

    Ja,strinjam se da bi socialci mogli dobiti pomoč,s tem,da se lepo naredi OBŠIRNA kontrola,kdo je ZARES nezmožen dela,in kdo samo vleče "na finto".