Slovenija
33 ogledov

Tulilo, kot če bi se porušila Golica

Sirena Profimedias
V občinah Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi in Podvelka med 11. in 12. uro preizkus delovanja 15 siren.

V občinah Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi in Podvelka je med 11. in 12. uro potekal preizkus delovanja siren, ki med drugim opozarjajo na nevarnost porušitve jezu Golica v Avstriji. Hkrati so na Muti preverjali tudi nov zvočni signal z daljšo amplitudo ter tudi ustreznost posnetih govornih sporočil z moškim oz. ženskim glasom.

Preizkus delovanja siren ter posnetih govornih posnetkov so organizirali slovenjgraška izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje, podjetji TDI in Eles ter sodelujoče občine. Organizatorji vaje so ob tem prebivalce prosili za razumevanje in potrpežljivost ter poudarili, da gre za preizkus in da ni nobene nevarnosti.

Nenamerno sproženje sprožilo razpravo

Potem ko je 25. februarja letos v štirih občinah Zgornje Dravske doline prišlo do nenamernega proženja siren, ki so opozarjale na nevarnost porušitve jezu v Avstriji, se je po besedah vodje slovenjgraške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Alana Matijeviča sprožila širša razprava o primernosti alarmnih znakov, pojavila pa so se tudi prizadevanja za izboljšanje sistema.

Tako so danes preizkusili vseh 15 siren v štirih vključenih občinah, ki bi sicer v primeru porušitve jezu Golica na avstrijski strani bile tudi najbolj prizadete. Kot je pojasnil Matijevič, so želeli hkrati občane teh občin spodbuditi k razmisleku, kaj narediti, če do nesreče slučajno pride.

Sirene se bodo oglasile dvakrat

V vseh občinah se je dvakrat, ob 11. uri in ob 11.05, oglasila zavijajoča sirena. Nato bodo samo na območju občine Mute na dveh sirenah do 12. ure preverjali ustreznost alarmnega znaka z daljšo amplitudo in posnetih govornih sporočil, kar bodo tam preverjali z anketami med občani. Preizkus naj bi se v  vseh štirih občinah zaključil ob 12. uri z alarmnim znakom, ki ga sicer za preverjanje siren uporabljajo vsako prvo soboto v mesecu.

Matijevič je pojasnil še, da so po nenamernem proženju siren februarja letos zunanje tipke za proženje, ki so bile javno dostopne, odstranili. Zdaj lahko lokalno sirene prožijo samo pooblaščene osebe, ki jih je v vsaki občini kar nekaj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.