Slovenija
14 ogledov

Turbulenca v javnem sektorju

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs naj bi po poročanju Pop TV spet r Žurnal24 main
Posedijeva skupina sindikatov v javnem sektorju se pripravlja na stavko, a po včerajšnjem dogovoru vlade z zdravniki je ne izključujejo niti pri Štruklju.

Del sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Janeza Posedija bo jutri tudi uradno napovedal stavko in vladi uradno predstavil stavkovne zahteve, med katerimi je izplačilo zadnjih dveh četrtin odprave plačnih nesorazmerij 1. oktobra letos in 1. oktobra 2011. Že danes naj bi predvidoma začel tudi zbirati podpise za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o noveli, ki omogoča zamrznitev plač v javnem sektorju, če se bo pod njo podpisalo manjše število sindikatov pod vodstvom Branimirja Štruklja, ki so nanjo že pristali.

Glede na včerajšnje izjave Branimirja Štruklja za komercialno televizijo Pop TV pa se lahko zaplete tudi pri slednjih, saj so nezadovoljni zaradi včerajšnjega dogovora med zdravniki in vlado, ki je pristala na to, da bodo dežurstva zdravnikov plačana tako kot doslej, v zameno za odprtje kolektivne pogodbe. Ker je država našla denar za zdravnike, bodo sindikati premislili o podpisu pod zamrznitev plač v javnem sektorju in lahko se zgodi, da bodo šli skupaj s Posedijevimi sindikati na stavko 27. septembra.

"Sam si ne želim sodelovati pri tako priljubljenem licitiranju, kdo bo radikalnejši, ker sem še zmeraj prepričan, da to ni v korist solidarnosti med zaposlenimi, ampak jo, prav nasprotno, razbija," je včeraj za 24 ur zvečer povedal Štrukelj, vendar hkrati poudaril, da očitno sklenjeni kompromis izgublja bitko z bojnimi bobni, odgovornost za to pa po njegovem mnenju nosi vlada. "Nikakor ni mogoče prezreti sporočila za druge skupine, ki ga je pokazala bitka zdravnikov, da je za uveljavitev sicer legitimnih interesov mogoče ogroziti tudi varnost," je dodal in poudaril, da bodo po dogodkih v tem tednu prisiljeni še enkrat premisliti svoje odločitve.

Ministrica o odhodu ne razmišlja
Po poročanju 24 ur zvečer naj bi bilo vroče tudi v vladi, saj naj bi ministrica razmišljala o odhodu iz vlade. Neuradno smo izvedeli, da to ne drži. Razlog za nesoglasja naj bi bila po poročanju Pop TV obljuba ministra za finance Franca Križaniča sindikatom javnega sektorja, da bi on našel denar za njihovo uskladitev plač. Ministrica naj bi to po poročanju komercialne televizije razumela kot izjemno neusklajeno delovanje vlade in naj bi zdaj čakala, da ji ministrski zbor jasno pove, kakšna je sploh njegova politika do javnega sektorja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.