Slovenija
25 ogledov

Turbulence v posebnih enotah policije

Enota deluje na sklic. Policisti, ki sicer opravljajo naloge na postajah, so pos Žurnal24 main
Okoli 70 odstotkov pripadnikov posebnih policijskih enot (PPE) podalo izstopne izjave. Nezadovoljstvo veliko, zahtevajo celovito ureditev svojega položaja.

Stanje je daleč od rožnatega, poči pa ob dogodkih, kot je bil zadnji nogometni derbi med Olimpijo in Mariborom 29. septembra. Ker jim nadrejeni niso izdali ukaza za ukrepanje, je, kot smo že poročali, več pripadnikov posebne enote na kraju samem napisalo izstopne izjave.

Na vprašanje, ali so prejeli kakšnega od storilcev kaznivih dejanj na nogometni tekmi, so nam na GPU odgovorili, da nam zaradi nadaljnjih postopkov, teče namreč predkazenski postopek, te informacije ne morejo posredovati.

Strah pred prevzemanjem odgovornosti?
Naši viri opozarjajo, da so se kazniva dejanja, ki so uradno pregonljiva (tj. policija jih je dolžna preganjati brez predloga oškodovanca), začela dogajati že v drugem delu drugega polčasa. Že takrat je bil namreč eden izmed varnostnikov G7 lažje poškodovan.

Izgredi so se po koncu tekme še stopnjevali, takrat je vodstvo na stadion poslalo prvo enoto PPE, vendar za varnostnike. Prihajalo je do vedno novih prekrškov in kaznivih dejanj, vendar je policija še naprej vse le opazovala, čeprav je storilce dolžna prijeti, opozarja naš vir.

Policija je v odgovoru na vse te navedbe naših virov znova zapisala, da "je policija na navedeni nogometni tekmi pravočasno in učinkovito izvedla vse naloge, ki so bile določene z načrtom javnega varovanja ter taktiko delovanja policije ob kršitvah javnega reda in miru na športnih prireditvah".

Šele po tem, ko je ob praznjenju tribun prišlo do napada navijačev na varnostnike, je vodstvo varovanja in štab PPE izdalo policistom povelje za posredovanje. 

"Policija se, namesto da bi izvajala svoja pooblastila, ki jih ima in jih je dolžna izvajati, skriva za krinko vzdržnosti, miroljubnosti, socialnosti in demokratičnosti," trdi naš vir. Po mnenju nekaterih se vodilni bojijo uporabiti pooblastila, saj je "najlažje storiti nič, čeprav ti sto zakonov nalaga ukrepanje, če ne storiš nič, ne moreš nič storiti narobe".

 

 

Nezadovoljstvo in jeza občasno eskalirata ob dogodkih, kot so bile demonstracije pred parlamentom.
Zoran Petrovič

Vojaki v policiji
V posebnih policijskih enotah veljajo drugačna pravila. "Ta enota deluje po vojaških principih, ne klasičnih policijskih. Če policist vidi, da nekdo nekoga pretepa, bo patrulja odreagirala, uporabila bo prisilna sredstva, če bo treba, ovadila storilca. Posebna enota pa ne, deluje izključno na povelje. Odreagirajo šele po ukazu, prej ne, tudi če se nekaj dogaja," delovanje PPE plastično prikaže Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS). Če je ukaz zapoznel, to med policiste vnaša nezadovoljstvo.

Na izstop čakajo tudi eno leto
Med najbolj sporne točke delovanja PPE sodi način vstopa in izstopa iz te enote.

"V ključnem delu je ta zadeva z moralno-pravnega vidika sporna. Niso dorečena pravila, pod kakšnimi pogoji se lahko vstopi in izstopi iz teh enot, to ni urejeno s pravilnikom ali zakonskim aktom. Zaradi tega prihaja do nezadovoljstva med našimi člani," pojasnjuje Petrovič.

Zdaj namreč velja, da policist, ki izrazi željo po izstopu iz PPE, to lahko stori šele ob izdaji nove odločbe o imenovanju v PPE, ki se po potrebi spreminja enkrat letno, pojasnjujejo na GPU.

Kot dodaja Petrovič, pa je hitrost izstopa odvisna od zanimanja za vstop, ki se razlikuje od ene do druge policijske uprave. V nekaterih upravah je tako možno takoj zapustiti enoto, drugje pa morajo čakati tudi eno leto. To pa nakazuje, da je (ne)zadovoljstvo povezano tudi z regijskim vodenjem.

Drugi problem, na katerega so v SPS že opozorili, je ravno način izdajanja ukazov. "Nakazali smo, da je linija poveljevanja predolga. To so problemi, ki jih bo morala rešiti policija, mi lahko rešujemo probleme opremljenosti, varnosti policistov, pravnega okvirja delovanja te enote. Že sama policija je ugotovila, da je treba te postopke urediti," pravi Petrovič.

Na GPU nimajo podatka o tem, koliko policistov je izrazilo namero po prenehanju dela v PPE. "Menimo, da takšne aktivnosti sodijo v kontekst prizadevanj policistov za ustrezno vrednotenje njihovega dela, ne pa za izražanje nezadovoljstva z vlogo in nalogami navedene enote," so dodali.

"Ogromno izstopnih izjav"
Pripadniki PPE zaradi vseh težav podajajo izstopne izjave, ki jih vidijo kot sredstvo, preko katerega bi lahko uredili svojo problematiko. "Dobili smo ogromno izstopnih izjav, od 60 do 70 odstotkov," pravi Petrovič in dodaja: "To je izraz nezadovoljstva, večina fantov rada dela. Formalno zaradi tega nihče ne bo zapustil enote, kaže pa na zelo slabo motiviranost."

Podatka, koliko pripadnikov PPE v Sloveniji sploh imamo, nam na Generalni policijski upravi (GPU) niso posredovali, "saj je vsebovan v dokumentu, ki je varovan z ustrezno stopnjo varnosti".

Vendar pa se zadeve premikajo: zdaj pri SPS zbirajo zakonodajne predloge, podali bodo tudi formalni predlog za ureditev razmer, deloma pa zadeve rešuje že prihodnji zakon.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.