Slovenija
0 ogledov

Turisti gredo radi v hotel

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Tujci so v preteklem mesecu v Sloveniji ustvarili kar 50 odstotkov nočitev. Največ jih je prišlo iz Italije. Po podatkih statističnega urada slovenski in tuji turisti najraje obiščejo zdravilišča in prenočijo v hotelih.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) je bilo v marcu 2011 v turističnih nastanitvenih objektih zabeleženih za devet odstotkov več prihodov turistov kot v marcu 2010, vseh prenočitev turistov pa je bilo za sedem odstotkov več.

Najvišja rast števila nočitev je bila v marcu 2011 zabeležena v Ljubljani, so zapisali na Sursu. Ustvarjenih je bilo kar 23 odstotkov več nočitev kot lani.

Turisti so največkrat prenočili v zdravilišču
Kar 40 odstotkov turistov je prenočilo v zdraviliških občinah. Na drugem mestu po številu prenočitev so bile gorske občine, kjer je bilo zabeleženih 19 odstotkov vseh prenočitev ali za 2 odstotka več kot v marcu 2010. V obmorskih občinah so turisti ustvarili 18 odstotkov vseh nočitev. Glede na enako obdobje lani se je število nočitev turistov povečalo za 14 odstotkov.

V preteklem mesecu so tujci ustvarili kar 50 odstotkov nočitev. Največ je bilo turistov iz Italije (25 odstotkov), sledili so turisti iz Avstrije (15 odstotkov), Hrvaške (9 odstotkov), Nemčije (9 odstotkov), Madžarske (6 odstotkov) in Srbije (5 odstotkov).

Turisti najraje v hotele
V hotelih je bilo v marcu 2011 evidentiranih 73 odstotkov vseh nočitev, v apartmajskih in počitniških naseljih 7 odstotkov, v zasebnih sobah, apartmajih in hišah pa 2 odstotka vseh nočitev.

Število nočitev turistov se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo v planinskih domovih in kočah (za 32 odstotkov),  turističnih kmetijah z nastanitvijo (za 12 odstotkov),  hotelih (za 9 odstotkov) ter v apartmajskih in počitniških naseljih (za 7 odstotkov). Zmanjšalo pa se je v zasebnih sobah, apartmajih in hišah (za 3 odstotke).

Število turistov se povečuje
Število prihodov turistov je bilo v prvem četrtletju letošnjega leta za 5 odstotkov večje kot lani v tem obdobju (število prihodov domačih turistov se je povečalo za 3 odstotke, tujih pa za 7 odstotkov). Vseh nočitev je bilo za 3 odstotke več (tuji turisti so jih ustvarili za 7 odstotkov več, domači turisti približno enako), še ugotavlja SURS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.