Slovenija
25 ogledov

Turisti s Križark pri nas pustili pet milijonov

Ladja v pristanišču Suzana Kos
Vsak potnik na križarskih ladjah, ki prihajajo v Koper, pusti v Sloveniji povprečno 78 evrov, kaže študija ekonomskih učinkov koprskega potniškega terminala.

Študija, ki jo je pripravila družba Risposta Turismo, razkriva, da so lani udeleženci križarjenj, ki so imele postanek tudi v Kopru, na območju Slovenije pustili 3,7 milijona evrov. K temu je treba prišteti še okoli 300 tisoč evrov potrošnje članov posadk ter carinske in druge pristojbine. Skupno je tako dejavnost križarjenja Sloveniji neposredno prinesla pet milijonov evrov, k čemur je treba dodati še multiplikativne učinke, poudarja turistični strokovnjak Francesco Di Cesare.

Turisti ne obtičijo v Kopru, zanimajo jih tudi okoliški kraji

Poleg same potrošnje je zanimiv podatek, da je mnogo turistov postanek v Kopru izkoristilo tudi za oglede drugih destinacij na območju Slovenije. Med temi so prednjačili bližnji Portorož, Ljubljana, Bled in Postojna.

Rezultati so bili delno pričakovani, pri čemer je potrošnja na potnika v višini okoli 78 evrov celo nekoliko nad povprečjem zahodnoevropskih pristanišč, je ocenil vodja koprskega potniškega terminala Bojan Babič. To gre po njegovem pripisati prisotnosti ladjarjev oziroma potnikov višjih cenovnih razredov, kakovostno oblikovani ponudbi turističnih produktov, dolgim celodnevnim postankom ter nenazadnje tudi neposredni bližini mestnega jedra.

Ta je po eni strani prednost koprskega potniškega terminala, po drugi pa ga prostorsko omejuje. V fazi izdelave je sicer tudi idejna zasnova celovite rešitve območja terminala, nadaljnji razvoj pa bo šel v smeri vzpostavitve Kopra kot t.i. matičnega pristanišča, je še povedal Babič.

Križarjenje je eno najhitreje rastočih industrij

V letošnji sezoni so v Kopru zabeležili prihode 45 ladij z 58.970 potniki, pri čemer opažajo povečevanje prihoda ladjarjev višjega cenovnega razreda ter trend podaljševanja sezone, ki zdaj sega od aprila do novembra. Babič je ob tem opozoril na specifiko letošnje sezone, saj so po odločitvi Benetk, da od prihodnjega leta ne bo več dovoljevala vplutja potniških ladij nad 96.000 tonami teže, prejeli tudi precej stornacij.

Industrija križarjenj je ena najhitreje rastočih, saj je v lanskem letu v svetu zabeležila prek 21 milijonov potnikov, je poudarila vodja sektorja za turizem pri javni agenciji Spirit Karmen Novarlič. Kot je dodala, je za Karibi med najzanimivejšimi regijami prav Sredozemlje.

Predstavnica koprske občine Jana Tolja pa je navedla, da so v desetih letih na koprskem potniškem terminalu zabeležili že 450.000 potnikov, kar je Koper pozicioniralo kot vidno destinacijo med sredozemskimi pristanišči. Iz anket, ki so jih opravili med udeleženci križarjenj, izhaja, da ti kot pozitivno izpostavljajo varnost, čistost ter prijaznost in večjezičnost prebivalstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.