Slovenija
55 ogledov

Turisti se prašičje gripe ne bojijo

Na turističnih agencijah so prejeli kar nekaj zaskrbljenih klicev, toda nihče še Žurnal24 main
Na večjih slovenskih turističnih agencijah so za zurnal24.si povedali, da za zdaj odpovedi potovanj v Mehiko, ZDA in Kanado ne opažajo. Nekateri potniki so v ZDA brezskrbno odpotovali.
Irena Soban, vodja odnosov z javnostmi iz turistične agencije Kompas, je povedala, da maturantskih izletov v Španijo ne organizirajo. "Za zdaj nismo dobili še nobenih odpovedi zaradi prašičje gripe. Je pa veliko ljudi že odpotovalo. Spremljamo nasvete ministrstva za zunanje zadeve in inštituta za varovanje zdravja. Iz Mehike smo v zvezi s prašičjo gripo včeraj dobili nasvet, naj ne gledamo preveč televizije. Po vsej Evropi je veliko turistov, tudi v Španiji, vendar pa še ni opaziti velikega vpliva prašičje gripe na turizem. V praksi to ni v takem zamahu," je povedala.

Na turistični agenciji Palma so povedali, da maturantje z njimi ne potujejo v Mehiko. Za druge države po njihovih podatkih ne veljajo nobene omejitve. "Tudi letos gredo maturantje z nami v Španijo, za zdaj ni še nobeden odpovedal. Sicer pa je trenutno z našo agencijo v Španiji veliko število potnikov," je povedala njihova komercialna direktorica Leonida Petek Rovšnik.

Za zdravje maturantov je poskrbljeno
Karmen Šparemblek, namestnica vodje prodaje v potovalni agenciji Collegium, je za naš portal povedala, da nimajo razpisanih nobenih programov in strank, ki bi potovale v Mehiko, ZDA ali Kanado. "Kar se tiče maturantskih izletov, nismo dobili nobenih povratnih informacij, da bi bilo karkoli narobe. Nekateri maturanti so že odšli na izlet v Španijo, toda menimo, da ne bo nobenih težav. V primeru pandemije bomo naredili vse, da se naši maturanti vrnejo nazaj. Za njihovo zdravniško oskrbo je poskrbljeno, saj jim je zdravniška pomoč vedno na voljo."

Na turistični agenciji Sonček so že prejeli nekaj zaskrbljenih vprašanj potnikov, namenjenih v ZDA. Do dejanskih odpovedi pa še ni prišlo. "Čakamo, kakšen bo odziv zunanjega ministrstva in ali bodo turistom odsvetovali polete na omenjene destinacije," je še povedala Nataša Jeza Kotnik, vodja marketinga na agenciji Sonček. Na vseh agencijah so pojasnili, da v primeru, ko želi potnik odpovedati rezervacijo, denar vrnejo. Seveda mora v tem primeru ministrstvo za zdravje ali ministrstvo za zunanje zadeve potovanje odsvetovati in letalski prevozniki ter hotelirji ne morejo zaračunati stroškov storna.

"Ni razloga za paniko"
Evropska komisarka za zdravje Andrula Vasiliu je danes v Bruslju ocenila, da omejitev potovanj zaradi izbruha prašičje gripe za zdaj ni potrebna. "Varnostni ukrepi so priporočljivi, a na tej točki ne vidim razloga za omejitev potovanja. Razumem pa, zakaj so se ZDA odločile za omejitev potovanja v Mehiko," je pojasnila. "Nihče ne podcenjuje razmer, a ni razloga za paniko," je zatrdila. Prašičjo gripo naj bi sicer po novem imenovali nova gripa, da ne bi ogrozili trgovine z mesom, so še zapisali na STA.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.