Slovenija
85 ogledov

Turistični delavci na Hrvaškem že na nogah zaradi zastojev

Obrežje Barbara Barbič
Gneča na mejnih prehodih s Hrvaško zaradi poostrenega nadzora na zunanji meji Schengenskega območja tudi danes. Hrvaški turistični delavci se bojijo izpada turistov, v kolikor se bodo takšne gneče nadaljevale.

Včeraj so potniki pred Mejnim prehodom Obrežje čakali tudi do pet ur; nekateri, tisti zgodnejši, niti niso vedeli, kaj jih čaka, tisti, ki so se koloni priključili kasneje, so bili obveščeni, da je pred prehodom gneča, a pričakovali so čakanje največ dve uri. Čakali so pet. Brez vode, brez WC-ja, brez pojasnil.

Danes se gneča zaradi poostrenega nadzora na zunanji meji Schengenskega območja nadaljuje. Po podatkih policije vozniki za izstop iz Slovenije najdlje čakajo na Obrežju.

Sistematični nadzor potnikov na mejah, ki so ga sprejeli notranji ministri držav članic EU,  je v veljavi od petka. Uveden je bil zaradi varnostnih razlogov in povečane grožnje terorizma ter drugih kriminalnih aktivnosti.

PREBERITE TUDI:

Reportaža: Po petih urah čakanja ljudem začnejo popuščati živci

Hrvatje se bojijo izpada

Sistematični nadzor na zunanjih mejah EU bo po mnenju župana Umaga Vilija Bassaneseja močno škodil prebivalcem Umaga, celotni Istarski županiji in gospodarstvu. Skrbi izražajo turistični delavci tudi drugod po sosednji državi. Bassanese je s pismom vlado že pozval, naj težave, ki so se pokazale že ob uvedbi nadzora včeraj, čim prej reši, v nasprotnem bo posledice čutila cela država.

Bassanese je v pismu hrvaški vladi izrazil zaskrbljenost nad posledicami takšnih ukrepov. Kot je zapisal, bo nadzor najbolj občutilo hrvaško gospodarstvo, ki je v veliki meri odvisno od turističnega prometa.

Obrežje | Avtor: Barbara Barbič Barbara Barbič

"Zavedamo se, da je dvig ravni varnostnih ukrepov potreben, ne moremo pa se otresti občutka, da Hrvaška kot polnopravna članica EU in pomembna turistična destinacija ni analizirala posledic takšnih ukrepov ter namesto njih uvedla alternativne možnosti, s katerimi bi ob nemotenem pretoku ljudi obdržali varnost," je zapisal Bassanese.

Umaški župan še ocenjuje, da bosta poostren nadzor in večurno čakanje na mejah odvrnila turiste, ki na Hrvaško potujejo z osebnimi vozili. Ti gosti so sicer v poletni sezoni najštevilčnejši, poroča STA.

Negativni učinki se bodo po mnenju župana odrazili tudi na ostalih sektorjih, ne samo turističnem. Pri tem je izpostavil prevoznike, pa tudi učence in študente, ki dnevno potujejo v Italijo ali Slovenijo.

V pismu je pozval, naj hrvaška vlada in pristojna ministrstva v čim krajšem času rešijo problem, pri čemer je zahteval aktivno podporo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. "V nasprotnem bodo posledice čutili vsi, prvi pokazatelj pa bodo že prihajajoči velikonočni prazniki," je pismo povzela Hina.

Opozorili tudi EU

Predsednik hrvaške stranke IDS Boris Miletić in evropski poslanec te stranke Ivan Jakovčić sta predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića ter predsednika Evropske komisije Jan-Clauda Junckerja opozorila, da je evropska uredba povzročila kaos na meji, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V javnem pismu Plenkoviću in Junckerju sta zahtevala, da se na hrvaški meji povrne dosedanja praksa ciljnih kontrol potnikov. Trenutni način izvajanja kontrol na hrvaški meji bo namreč po mnenju Miletića in Jakovčića ogrozil hrvaško gospodarstvo oz. turizem, ki predstavlja kar 20 odstotkov celotnega hrvaškega bruto domačega proizvoda. "Dosedanja praksa ciljnih kontrol potnikov se je izkazala za dobro prakso, ki je ni treba spreminjati," sta zapisala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • dule2206 21:07 09.april 2017.

    Če se že gremo Shengen je prav da ga tudi izvajamo. Neumno bi bilo zaradi Hrvaške turistične sezone znižat varnostne razmere v Evropi. Razmere kažejo da jih je treba prej zaostrit.

  • Plavi-mil 19:47 09.april 2017.

    Kje pa je pisalo, da jih mora Cmerar sprejeti, nikjer, Schengen je padel ob prvi pošilki, katero so nam hrčki poslali.-

  • Plavi-mil 19:45 09.april 2017.

    Cmerar je pa že počepnih, hrčki samo zajavkajo, pa jim Cmerar ugodi, ta človek nima hrbtenice, ampak spužvo.