Slovenija
84 ogledov

Turizem ali drugi interesi?

Območje jezer je priljubljeno ne samo med ribiči, ampak tudi za piknike in čolna Žurnal24 main
Projekti. Prvi koraki k turistični ureditvi območja jezer Mola in Klivnik ter Sviščakov.

Občina Ilirska Bistrica želi območje ob jezerih Mola in Klivnik v prihodnje nameniti za turistično ureditev. Ob jezerih sta predvidena kamp z rekreacijskimi površinami, čolnarno in gostinsko ponudbo, ter penzion.

“Investicijska študija je osnova za prostorski načrt oziroma umestitev v prostor, kar je dolgotrajen postopek; verjetno bodo potrebna pogajanja predvsem z naravovarstveniki. Šele potem se bomo lahko s potencialnimi investitorji pogovarjali naprej,” je pojasnila Nevenka Tomšič z ilirskobistriške občine.

Ribiči so za
Miran Kožman, predsednik Ribiške družine Bistrica, nam je povedal, da ribiči zamisel podpirajo. Opozoril pa je, da se turistična ureditev izključuje z drugimi načrti različnih lobijev, na primer z vodooskrbo Istre ali izpusti za bogatenje reke Reke, ki so se sicer že zmanjšali. “Vodooskrba Istre iz Mole in Klivnika je po mojem mnenju utopična ideja, saj vode – zlasti v poletnih mesecih – ni dovolj,” je dejal Kožman in dodal, da bi bilo za turizem ključno prav ohranjanje vode v jezerih.

Resort Sviščaki
Občina namerava zasnovati tudi turistični kompleks Sviščaki, kjer naj bi zrasli hotel in deset hišk s skupno 205 ležišči. Resort bi obsegal tudi sprostitveni center, športno dvorano, masaže, savne in konferenčno dvorano ter tako postal privlačen za različne ciljne skupine gostov in vse letne čase. Projekt jezer je ocenjen na 4,5 milijona, Sviščakov pa na 15,8 milijona evrov, če bi šlo vse po načrtih, pa bi dela lahko začeli leta 2013.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.