Slovenija
114 ogledov

Turizem za uradnike

Hišica pravosodje
1/3
Ministrstvo za pravosodje
Počitniške kapacitete. Razmišljajo, ali bi zaradi krize kaj prodali.

Ministrstva in njihovi organi v sestavi imajo v lasti 243 počitniških objektov, ki so v turističnih krajih na Hrvaškem in v Sloveniji. Ali bodo nepremičnine zaradi krize prodajali, država še razmišlja, saj pripravlja strategijo ravnanja z nepremičnim premoženjem, kjer bodo določili, kako bodo 
ravnali s turističnimi objekti.

Za nakup ni zanimanja

Letos je direktorat za investicije in nepremičnine, ki upravlja počitniške kapacitete večine ministrstev, prodal le eno, in sicer v Novigradu. Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), ki samo upravlja svoje turistične nepremičnine, je poskušalo letos prodati objekt v Ratečah in vilo na Bledu. Obe prodaji nista uspeli, saj zanju ni bilo zanimanja. Vsa ministrstva z organi v sestavi so z letovanjem lani sicer zaslužila 1,6 milijona evrov. MNZ je za vzdrževanje teh objektov namenilo 108 tisoč evrov, ministrstvo za obrambo (MO) 36 tisoč, Uprava Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks) 48 tisoč, direktorat pa 
112 tisoč evrov.

Letovanje za 12 evrov

Cene letovanja za zunanje in notranje uporabnike potrjuje vlada. Najcenejša nepremičnina, ki jo lahko najamejo uslužbenci Ursiksa v kraju Stinica zunaj sezone, stane 12 evrov, medtem ko je najdražji najem njihove kapacitete v Termah Čatež. Tam za enodnevni najem računajo slabih 42 evrov. Počitniške kapacitete MO se razlikujejo glede na velikost, lokacijo in opremljenost. Znašajo od 16 do 41 evrov na dan. “Ob naravni ali drugi nesreči oziroma poslabšanju varnostnih razmer namestitvene enote niso več na voljo za počitniške dejavnosti, na primer ob potresu v Posočju,” opozarjajo na MO. Na MNZ dodajajo, da so cene določene glede na stroške in primerljive z drugimi.

Število zunanjih se veča

V turističnih objektih, ki jih upravlja direktorat, vsako leto letuje okoli 1.600 uslužbencev, v objektih MO 2.166, v objektih Ursiksa pa 245 uslužbencev. V počitniških objektih MNZ je bilo lani 13.317 nočitev. V teh turističnih kapacitetah lahko letujejo predvsem sedanji in upokojeni uslužbenci državne uprave, če so kapacitete neizkoriščene in se prijavijo na enega izmed dveh razpisov (poletni ali zimski), pa tudi zunanji interesenti. Zanje so cene sicer višje. Njihovo število se po podatkih direktorata povečuje. Leta 2009 je v turističnih objektih, ki jih upravljajo, letovalo le 19 ljudi zunaj državne uprave. Lani jih je bilo že 140.

Komentarjev 9
  • ac-dc 22:02 31.avgust 2013.

    Funkcionar ne bo šel v plesniv apartma brez zaves.

  • ac-dc 22:01 31.avgust 2013.

    Drugorazredni apartmaji, tretjerazreden članek.

  • kapibara 19:41 31.avgust 2013.

    Semo občasni koristnik teh kapacitet, v minus nam gre.:doplačilo, neke kvazi bonitete- na osnovni za-najem..'?postelnina privat (s seboj)..pospravljanj prej+potem..koristiš eno leto- ti padejo bonitete napram drugim kosristnikom-češ ti si že bi, sedaj pa drugi..kar je prav..!<br ...prikaži več />Greš privat, je pa VSE to zajeto v zakup apartmaja...NI vse vedno tako, kot napišejo "pisunčki" za svio reajting... :-)